Kladenský Samet

17. listopad 2019 14:45

V Praze odstartovali Sametovou revoluci studenti a herci se k nim přidali, v Kladně vše začalo na půdě divadla. Postupně se do celého dění zapojila široká veřejnost. Ohlédnutí za klíčovými událostmi sametové revoluce v Kladně nabízí Jan Zítka.

Už 18. listopadu vstoupili herci kladenského divadla do stávky a začali organizovat mítinky. Velmi rychle se do celého dění zapojila široká veřejnost. Zhruba patnáct tisíc lidí demonstrovalo v Kladně 27. listopadu 1989 během generální stávky. A při návštěvě Václava Havla zaplnili Kladeňáci celé hlavní náměstí i přilehlé ulice. Jak se v roce 1989 velké průmyslové město ve středních Čechách, považované za baštu tehdejšího režimu, přidalo na stranu studentů?

„18. listopadu 1989 jsme měli v divadle Jaroslava Průchy premiéru hry Mamzelle Nitouche. Po informacích z Prahy jsme se ale narychlo s kolegy svolali a domluvili se, že se připojíme ke stávce. Večer jsme předstoupili před zaplněné divadlo a já jsem s Ťuldou Brouskem přečetl naše prohlášení,“ vzpomíná tehdejší herec kladenského divadla Jiří Wohanka.

Kladenská sametová

"Vzhledem k tomu, že ten večer byla premiéra, bylo hlediště plné a samozřejmě tam bylo i hodně významných lidí, včetně tehdejších komunistických papalášů. Po prohlášení herců zavládlo ticho, některým lidem se to hodně nelíbilo, jiní se možná báli reagovat. Potom se do situace vložil tehdejší dramaturg, který zanotoval první část hymny a tím se to rozjelo. Lidé začali zpívat s ním, i když je pravda, že část publika odešla,“ doplňuje vzpomínky dramaturgyně Karola Štěpánová.

Co zásadního se dále v Kladně v listopadových dnech roku 1989 dělo, uslyšíte v záznamu pořadu, včetně archivních materiálů Českého rozhlasu z roku 1989.

Kladenská Sametová

Historii listopadových dnů na Kladně podrobně mapuje také publikace Kladenská Sametová. Skladá se ze dvou svazků: Ať žije Kladno (revoluční kvas ve městě rudé záře) a Moje Sametová (Jiří Hanke), plných unikátních fotografií a dobových materiálů.

autoři: Jan Zítka , JMys
Spustit audio