Kimova manželka se oficiálně stala první dámou. Uzavřená země se snaží prezentovat jako normální stát

Severokorejský lídr Kim Čong-un povýšil svoji ženu na první dámu, což je podle analytiků výrazné pozvednutí jejího statusu před nadcházejícím summitem s lídry Spojených států a Jižní Koreje.

V reportáži o představení čínského baletu v Pchjongjangu, kterého se Kimova manželka zúčastnila, mluvila státní média o Ri Sol-ču jako o „respektované první dámě“. Naposledy tento titul přitom zazněl před více než čtyřiceti lety, upozorňuje britský Guardian.

Reputaci Ri Sol-ču dále povznesla hlasatelka Ri Čchun-hi, která o její účasti na akci informovala televizní diváky. Populární televizní postava bývá často pověřována ohlašováním významných zpráv. Samotná Ri Sol-ču se na veřejnosti objevuje jako manželka vůdce Kima od roku 2012. Je jednou z nejvýše postavených žen v jinak velmi patriarchální společnosti, její role je nicméně omezená.

Ze soudružky první dámou

Podle analytiků je její povýšení součástí příprav na summit s americkým a jihokorejským prezidentem. Kimova manželka tak získala titul odpovídající statusu Melanie Trumpové a Kim Čung-suk, první dámy Jižní Koreje. Lídři tří zemí budou jednat jako rovnocenní partneři.

Čtěte takéKim Čong-un a jeho ženy: manželka musí být atraktivní, sestra zobrazením tvrdě pracující Korejky

Pokud se summitu zúčastní Melania, zúčastní se i Ri, domnívá se expertka An Čchan-il, která je původem Severokorejka. Analytici vnímají povýšení Ri jako součást snah prezentovat Severní Koreu jako „normální stát“, podotýká Guardian.

Sevekorejská státní média o Kimově manželce dříve referovala jako o „soudružce“. Titul první dámy zazněl naposledy v roce 1974 v souvislosti s Kim Song-e, druhou ženou Kim Ir-sena.

O Ri Sol-ču se ví relativně málo. Údajně jí je devětadvacet let a s Kimem má tři děti, přičemž alespoň jedno z nich je dívka. Podle záznamů jihokorejských tajných služeb pochází z obyčejné rodiny, její otec je učitel a matka lékařka. Dříve údajně zpívala v orchestru Unhasu a byla v týmu roztleskávaček, které doprovázely severokorejské sportovce na mezinárodní soutěži v Jižní Koreji v roce 2005.

Kim Čong-un se na rozdíl od svých předchůdců obklopuje dvěma blízkými ženami, svojí manželkou a mladší sestrou Kim Jo-čong. Choti a sestry bývalých severokorejských vůdců se dříve na veřejnosti neobjevovaly. Za tím, proč sestra Kim a manželka Ri mají nyní výraznější role, by podle expertů mohla stát Kimova matka. Ko Jong-hui zemřela v roce 2004, její hrob ale vznikl až roku 2012, kdy Kim Čong-un převzal moc.

Spustit audio

Související