Kempujeme s Klárou aneb úžasná dovolená v karavanu: Kamkoliv pojedete, použijte poučku Nebuď blb

9. červenec 2021

Majitelé obytných vozů podle blogerky a karavanistky Kláry Hájek Velinské v České republice bojují s nedostatečným zázemím, ale i neporozuměním ze strany kempů. Provozovatelé českých kempů by si měli uvědomit, že turistů přijíždějících ve vlastním karavanu bude určitě přibývat, říká zkušená cestovatelka.

Klára Hájek Velínská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Klára Hájek Velinská

matka dvou dcer, manželka, vášnivá karavanistka, cestovatelka a blogerka. V komunitě kempování a karavaningu je Klára známou a vyhledávanou osobností. Portál All4Camper je již jejím druhým projektem. Jeho cílem je přinášet komplexní informace a články ze světa kempování na jednom přehledném místě.

Proč lidé kempují? Aby získali super zážitky, načerpali síly a utekli od civilizace. Kempování však neznamená, že lidé utečou před svou zodpovědností.

Velký prázdninový úklid

Jedete do přírody, ale úklid vás nemine. Je jedno, kde kempujete. Jezírko, louka, opuštěné vřesoviště… místo po vás musí zůstat ve stejném stavu, v jakém jste ho našli. Nic nesmí přebývat a nic nesmí chybět. Nesmí po vás zůstat ani stopa. Když někde chcete tábořit, tak to hezky ukliďte. Nejen po sobě, ale i po ostatních.

Úžasná dovolená v karavanu. Rady a tipy pro nadšené začátečníky (ilustrační foto)

Kam se šedou vodou nebo se splašky? Pokud používáte jakoukoliv chemii, tak to nepatří do přírody, ale do kanálu. Nebo do toalety na benzince. Respektujte nejen ostatní lidi, ale i přírodu.

Nerušit a neničit

Čtěte také

Respektovat by se měly také místní zvyklosti. Chcete se večer bavit, například si pustit písničky na stereu a pořádně si zatrsat? Ujistěte se, že to nevadí sousedům. Hluk nemusí vydávat jen subwoofer, ale také motor. Pokud jste v kempu, tak startujte, jen když někam jedete. Ušetříte svou peněženku i nervy ostatních kempařů.

Stejné je to i s ohněm, chcete si dopřát grilovačku? Koukejte, kam fouká vítr, neobtěžujte sousedy kouřem. A když už jsme u toho ohně, chcete si dovolenou užít jen vy a vaši přátelé a rodina, že ano? Dávejte pozor, aby se k vaší dovolené nemuseli přidávat i hasiči.

Kde kempovat? Super klička

Nepředvídatelnost patří k dobrodružství. Je skvělé, když nevíte, kam vás cesta doveze. Jak vlastně zjistíte, kde můžete kempovat?

Poučka Nebuď blb je taková užitečná mnemotechnická pomůcka. Chovejte se s respektem a nedělejte ostatním to, co sami nemáte rádi.
Klára Hájek Velinská, vášnivá karavanistka

Soukromý pozemek se poznává špatně, ne vždycky bývá opatřen cedulí. Pokud se setkáte s majitelem, můžete se s ním domluvit. Dobré slovo udělá kus práce, tak se hlavně usmívejte.

Karavanista je člověk a měl by se tak i chovat

Čtěte také

Když kamkoliv jedete, tak je vhodné použít poučku Nebuď blb. Je na to taková užitečná mnemotechnická pomůcka. Chovejte se s respektem a nedělejte ostatním to, co sami nemáte rádi. A když se někdo z ostatních kempařů ocitne v nesnázích, tak bude super, když mu pomůžete.

Vždyť je velká šance, že máte leccos společného, tak si pomáhejte. Týká se to i prevence. Pokud jste v kempu a uvidíte něco podezřelého, varujte ostatní. Dávejte pozor na své mazlíčky i děti, ale také na mazlíčky i děti ostatních. Respektujte soukromí, nenarušujte komfortní zóny.

Klára Hájek Velínská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Klárou Hájek Velinskou o nejrůznějších tajích i záludnostech cestování s karavenem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související