Když zazvonil telefon, byla to naprostá euforie, říká Klára, kterou dělí krok od adopce miminka

27. duben 2022

„Věděli jsme, že je to holčička a že jsou jí tři týdny a že je momentálně u přechodné pěstounky,“ říká Klára. S manželem se po šesti letech pokusů o vlastní biologickou rodinu rozhodli pro pěstounství a následnou adopci malého dítěte. Dnes mají tříměsíční dceru.

Proces od první žádosti do doby, kdy držela dceru poprvé v náruči, trval symbolických devět měsíců. „V rámci takzvaných příprav jsme řešili důležitá témata, například ztrátu. To je něco, co je přítomné v životě každého dítěte, které jde k pěstounům nebo do adopce. Do péče se přebírá dítě, které prožilo trauma – opustila ho jeho máma, to je největší ztráta, kterou může dítě zažít,“ popisuje jeden z bodů procesu, který musí žadatelé o osvojení absolvovat.

„Když zazvonil telefon, byla to naprostá euforie, bylo to neskutečné. Já jsem samozřejmě začala šílet a všechno shánět, ale ono to nakonec nebylo tak rychlé. Maličkou jsme viděli dva týdny po telefonátu, což byla pocitově strašně dlouhá doba,“ říká Klára a popisuje, jak se s dcerou seznamovala a jak se za pomoci náhradní pěstounky postupně zapojovala do péče.

„Představovala jsem si to náročnější. Ale krásně nám to plyne,“ říká Klára. Poslední krok ji dělí od adopce tříměsíční holčičky. Poslechněte si jejich příběh v Houpačkách.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.