Když vás Malým světem techniky provede Jules Verne...

3. srpen 2013
Po Česku

Chcete si zkusit, jaké to je za kniplem letadla, jak se žentourem čerpala voda z dolu a jak se ještě před několika lety psalo na klasickém psacím stroji? Václav Žmolík má pro vás tip, kde vám všechno toto nabídnou.

Areál Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě, která je naplněnou vizí Jana Světlíka a architekta Josefa Pleskota, stojí za návštěvu nejen kvůli zpřístupněné vysoké peci a Multifunkční aule Gong umístěné v bývalém plynojemu, ale také kvůli expozici, která nadchne malé i velké.

„Vstupujeme do U6 neboli Malého světa techniky, což je herna pro malé i velké. Odkrývá nejrůznější vědecko-technické objevy. Chceme v Ostravě vychovávat technické talenty. Ti tu opravdu chybí,“ vysvětluje Zuzana Mánková z marketingu sdružení Dolní oblast Vítkovice

Čtěte také

„Jsme v budově bývalé šesté energetické ústředny. V patře uvidíme dmýchadla, která v časech provozu vyráběla stlačený horký vzduch,“ ukazuje. „Ten pak potrubím putoval až do vysoké pece, kde podporoval proces hoření,“ dodává.

Překvapí vás stovka exponátů

Dmýchadla jsou to opravdu úctyhodná. Každé váží 900 tun! A společně s industriální architekturou budovy s označením U6 výborně doplňují expozici.

Část expozice nazvaná Ocelové město představuje průmyslová zařízení

„Průvodcem po expozici je Jules Verne. Všechny sekce jsou pojmenované podle jeho knih,“ vysvětluje Zuzana Mánková.

Však vítkovické železárny, v jejichž areálu se nacházíme, vznikly ve stejném roce, ve kterém se narodil tento slavný francouzský spisovatel a vizionář, tedy v roce 1828. V ostravské expozici by se mu určitě líbilo. Najdete tu stovku exponátů, které jsou vesměs interaktivní.

Čtěte také

„Vidíme spoustu strojů. Jsme totiž v části Ocelové město. Jsou tu představena různá zařízení, která fungují v ocelárnách, železárnách, strojírnách,“ vyjmenovává Zuzana Mánková a upozorňuje na zajímavý exponát.

A nezapomeňte si vyrobit ocel!

„To je velká oblouková pec, ve které si můžete sami vyrobit ocel. Naberete šrot, přemístíte jej až nad chřtán elektrické pece, vhodíte to tam a za nejrůznějších zvukových a světelných efektů se vám začne šrot tavit přímo před očima,“ ukazuje.

Můžete si také vyzkoušet, jak se žentourem čerpala voda z dolu, jak se tlačíval vozík po dřevěných kolejích a jak se ještě před lety psalo na mechanickém psacím stroji. Uvidíte tu i princip činnosti spalovacího motoru a vodní turbíny.

Své tu najdou děti i dospělí

S kamarády můžete na rotopedech soutěžit, kdo první vyrobí elektrickou energii. Jsou tu také automobilové, letecké a vlakové trenažéry.

„V dolních prostorách jsou klasické učebny, které známe ze škol, ale multimediálně vybavené. V nich se děti během dne učí a vzdělávají se i v expoziční části,“ nastiňuje Zuzana Mánková. Chodí sem však i rodiny s dětmi. „Tady se pobaví opravdu každý,“ přitakává na závěr.


Zobrazit budovu U6 a Dolní oblast Vítkovice na větší mapě

Spustit audio