Když v Saúdské Arábii dodržíte pravidla, můžete všechno

21. srpen 2014

Dobré jméno českého lázeňství a rehabilitace otevírá dveře našim odborníkům v Arábii. Místní léčebné metody se naopak dostávají k nám. Jak vypadá život v hlídaném kampusu, kde Češi bydlí?

Fyzioterapeut Jakub Pětioký pracuje v rehabilitačním ústavu v Kladrubech. Spolu s manželkou, která se věnuje nemocným dětem, ale šest let pracovali v obrovském rehabilitačním zařízení v Saúdské Arábii.

„Je tam přes 500 rehabilitačních postelí,“ popisuje. „Neměl jsem jednoho nebo dva těžké pacienty, jak je to běžně u nás, ale bylo jich 20.“

Byli to pacienti, které tady prý člověk nepotká. Většinou totiž umírají. Se zahájením intenzivní rehabilitace se v Saúdské Arábii totiž nečeká. „Tedy se začíná ještě dřív, než nemocný projeví rehabilitační potenciál.“

Kdo to platí?

Jde o velmi náročný a drahý postup. Financování probíhá čtyřmi způsoby. Pokud člověk patří ke královské rodině, tak finance samozřejmě neřeší. Dále jsou tam lidé, kteří mají pojištění, lidé, kteří požádají o královský grant, a do poslední skupiny patří samoplátci.

„Tam jsem se poprvé setkal s rodinami, které kvůli léčbě prodávaly domy nebo se třeba několik desítek členů rodiny prostě sestěhovalo do jednoho obydlí. Bylo to smutné. Na druhou stranu to bylo, nejen pro nemocného, velmi motivující,“ vzpomíná.

Dvojí pravidla

Jakub Pětioký žil s manželkou v chráněném obydlí. To kvůli možnému nebezpečí z teroristického útoku. Byl to vlastně hlídaný kampus, kde se mohli pohybovat úplně volně a podle západních pravidel. Muži se mohli setkávat se svobodnými ženami a ty nemusely chodit zahaleny.

Lidé jsou tam velmi přátelští a pohostinní. Běžně dostávali pozvánky na čaj a datle. Museli se ale naučit postupovat vždy velmi citlivě a diplomaticky. „Pokud jsme ale opustili brány kampusu, platila pravidla arabské země.“

Můžete sice mít vše, co v Evropě, ale musíte to podřídit náboženství a výkladu beduínů. „Je tam úplně všechno, a to v míře, kterou si tady člověk nedokáže ani představit. Byli jsme překvapeni svobodou, kterou jsme měli. Ale museli jsme dodržovat pravidla,“ dodává Pětioký.

Jak vypadalo setkání s královskou rodinou? A jak trávili víkendy a volné dny? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: lup , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.