Když si na mě politik stěžuje, je to skvělá vizitka mé práce, myslí si novinářka Fridrichová

14. listopad 2022

„Letos jsme absolvovali prakticky už tři kauzy, resp. jednu velkou, která má pokračování – mám na mysli případ Dozimetr. Politická reprezentace, která v předchozím volebním období tak moc volala po presumpci viny – ,padni komu padni‘, nezametejme pod koberec a stavme se k tomu čelem –, najednou jako kdyby tyto své politické fráze zapomněla a řešila, jak ten dopad co nejvíc minimalizovat,“ říká moderátorka České televize Nora Fridrichová.

„Tato aféra v kombinaci se současnou složitou mezinárodní ekonomickou situací není nijak ideální a vláda by to měla víc reflektovat. I protože má opozici, která umí velmi umně proplouvat i vodami dezinformační scény a to je velmi toxické prostředí,“ dodává v pořadu Osobnost Plus.

Tlak na média byl za minulé vlády patrný, teď se to ale děje neméně.
Nora Fridrichová

S tím, že také „můžeme být v příštích volbách, které jsou před námi, velmi nemile překvapeni“.

Pokud má srovnat tlak politiků bývalé a současné vlády na veřejnoprávní ČT, tak u koalice hnutí ANO a ČSSD byl „tlak na média zejména ze strany některých uskupení patrný ,na první dobrou‘. Byl popsaný, uchopený, zjevný. Teď se to ale děje neméně.“

Kontakty (politiků) probíhají stále, ty rukavičky jsou teď ale o něco více bílé.
Nora Fridrichová

„Nechci deprimovat posluchače ani své diváky, ale lidé jsou stále stejní a mobilní čísla do veřejnoprávních médií jsou také stále stejná. Takže se domnívám, že jisté kontakty, které ve svém případě považuju už trochu za hranou, probíhají stále. Přestože možná ty rukavičky jsou o něco více bílé,“ popisuje moderátorka pořadu 168 hodin Fridrichová.

Čtěte také

Jaké nástroje tlaku na ČT ale vládnoucí politici vlastně mají? „Odpovím konkrétně a popíšu jen to, co je naprosto patrné: Například pokud jsou v dozorčích orgánech médií i lidé, kteří se aktivně účastní dezinformační scény a například šíří nesmysly, tak nechápu, co v té radě dělají.“

„Nebudu jmenovat, každý si je může dohledat sám, ale domnívám se, že pokud máme vládu, která říká, že bere svůj boj s dezinformacemi vážně, tak ať se k tomu postaví čelem a alespoň minimálně to pojmenuje a řekne, že nějaké řešení hledá.“

V těchto dozorčích orgánech by měly být osobnosti, které tam patří nebo k tomu mají jakýsi mandát odbornosti.
Nora Fridrichová

„Prosím pěkně, já nevolám po nějakém padání hlav. Ale na druhou stranu, na co si tu hrajeme a proč chodíme kolem horké kaše? Asi nebudu sama, kdo si myslí, že v těchto dozorčích orgánech by měly být osobnosti, které tam patří nebo k tomu mají jakýsi mandát odbornosti, a ne proto, že mají nějaký kanál na internetu, kde šíří bludy,“ tvrdí novinářka Fridrichová.

168 hodin vs. tlak

V době minulé vlády Fridrichová prohlásila, že každý díl 168 hodin připravuje s tím, že může být poslední. Vyvíjeli tedy politici tlak přímo na ni?

Čtěte také

„Mně to vůbec nevadilo a nevadí mi to ani dnes. Já jsem v tomto prostředí vyrostla, umím v něm žít a ani osobní invektivy na svou osobu neberu fatálně, takže mi to nevadí,“ odpovídá s tím, že nárazníkovou zónou jsou stejně její nadřízení.

 „Ale pakliže my novináři máme vše podložené, takzvaně vyfutrované a je to pravda, tak je nějaké Nora rovná se špatně pro mě lepší, než kdyby to bylo Nora rovná se dobře. Pro mě není horší vizitky, než kdyby mě politik plácal po zádech. To, že se na mě stěžuje, je vlastně skvělá vizitka mé práce,“ uzavírá.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.