Když se na Bílou sobotu zas rozezvučí všechny zvony, možná uslyšíte, co zvěstují, říká zvoník Stařecký

9. duben 2023

„Lidé se od pradávna zabývali tím, jak vychází a zapadá Slunce, protože to dělilo den a noc. I Velikonoce svým způsobem začínají až v podvečer. Je to spojeno i s tím, když na jaře poprvé Slunce vystoupá a začíná rovnodennost. V tu chvíli je tady po zimě úplně jiný čas a ožívá příroda. Když si odmyslím ,detaily‘ v posunech kalendáře během staletí, tak i my prožíváme ten samý čas jako naši předci,“ myslí si Tomáš Stařecký, hlavní zvoník Katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Svou specifickou roli mají o Velikonocích i zvony, které na Zelený čtvrtek umlknou, a to až do Bílé soboty. Říká se, že „odlétají do Říma“. Zvoní o Velikonocích jinak? „Když víte, o čem mluvím, tak se vám určitě bude zdát, že jsou jiné,“ odpovídá.

Hlavní zvoník Tomáš Stařecký a zvon Ježíš

„Odezíráme z nich a slyšíme to, co by měly sdělovat. Když se slavnostně rozezvučí všechny zvony na věžích, nejen na té naší věži, ale po celé Praze a celém křesťanském světě, a zvěstují vzkříšení Ježíše Krista, to se jindy v roce nestane, je to prostě nádhera,“ přiznává zvoník.

A když pak o tom přemýšlíte, a je jedno, jestli jste věřící, nebo ne, tak tyto svátky mají podle Stařeckého své kouzlo. „A když se člověk zastaví, a udělá to většina, a přemýšlí, proč, co a jak dál, dělá to, co předci po staletí,“ dodává.

Kdy se rozezvučí Zikmund a jaká legenda se k němu váže, to už si poslechněte ve svátečních Hovorech s Evou Hůlkovou. Také se dozvíte, že rozhoupat zvony není jen tak, chce to kondici, zručnost, talent, lásku a zaujetí.

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související