Když se dítěti plně věnujeme, vyvine se v komplexní osobnost, říká autor výchovné teorie Kamevéda

31. červenec 2019

Komplexní rozvoj dítěte nejen v pohybových dovednostech, ale i muzikální dovednosti, umělecké či jazykové. To je Kamevéda.

„Jedna inteligence podporuje druhou, pokud rozvíjíte jednu, třeba muzikálnost, tak mu zvýšíte prostorovou orientaci, kterou potom využije ve sportu. Člověk si ani neuvědomuje, jak je všechno v lidském mozku propojené, a čím vyšší potenciál dosáhnete, tím lépe ho potom můžete využívat,“ říká v Dobrém dopoledni zakladatel metody Pavel Zacha.

Pavel Zacha

Komplexní Multirozvojová Výchova Dítěte = kamevéda

Pro úplně nejmenší děti do jednoho roku doporučuje vytvořit doma v jedné místnosti dětskou tělocvičnu, kde jsou míče, malé ribstoly a podobné pomůcky a nechat dítě, ať si vybere, jaká aktivita ho zaujme. Takové děti pak získávají náskok před svými vrstevníky, a mohou se dříve plně věnovat tomu, co je baví nejvíce a rozvíjet svůj talent.

Syn hokejista

Sám tak vychoval svého nejmladšího syna a teoretické poznatky si ověřil v praxi. Pro svou myšlenku musel také získat podporu manželky, která poskytovala servis a zázemí takové individuální výchově. „Od rána do večera jsme skládali lego, jezdili na kole, kreslili, pak zase něco jiného, takže na to byl syn navyklý a fungovalo to skvěle,“ vzpomíná na začátky filozofie Kamevédy, které byly spíše intuitivní. Pavel Zacha mladší dnes hraje lední hokej za New Jersey Devils.

Děti mají náskok

Takové děti mají náskok před svými vrstevníky, ale o sociální kontakty nepřijdou, setkávají se ve sportovních a zájmových kroužcích, na soutěžích a turnajích.

O výchově dětí podle Kamevédy se rodiče se zájmem o tento přístup dočtou v knihách, které Pavel Zacha napsal. Děti takových rodičů by se měly setkávat. „Letos jsme uspořádali Letních dětských her, kde byla asi stovka dětí do osmi let. Tuto tradici chceme dál zdokonalovat a rodičům i dětem dát impulz, aby se mohly na něco připravovat,“ uzavírá Pavel Zacha.

Spustit audio

Související