Když motyka spustí… Co nám ukázala prezidentská volební kampaň v roce 2013

13. leden 2023

Pravda a láska konečně zvítězila nad lží a nenávistí. To není protentokrát citát Václava Havla, ale komentář, který zazněl po druhém kole prezidentských voleb v roce 2013. Pronesl ho Václav Klaus.

Zvukové záznamy staré deset let mohou vzbuzovat nostalgii nebo naopak pocit aktuálnosti. Když se člověk probírá archivními nahrávkami z  prezidentské volební kampaně v roce 2013, překvapí ho, jak přímočaré fauly se v ní tehdy  používaly. Například jedovatá poznámka Václava Klause byla pouhým vyvrcholením angažmá rodiny Klausových v kampani na straně Miloše Zemana.

Čtěte také

Končící prezident přitom do kampaně zasáhl vlastně už před jejím začátkem, když na Nový rok 2013 vyhlásil svou poněkud skandálně pojatou „dílčí amnestii“. Ta se potom stala jedním z důležitých témat v prvních rozhlasových debatách kandidátů. Není bez zajímavosti, že Klausův počin tehdy neschválil z těch devíti kandidátů/kandidátek vůbec nikdo.

V roce 2013 se ještě značný důraz kladl na čistě politické otázky, kromě používání nástrojů typu amnestie, jmenování ústavních soudců nebo v zahraničních otázkách jako třeba uznání Kosova se řeč stočila i na odlehčenější témata, například kde hodlá vítěz voleb bydlet, zda na Pražském hradě či jinde.

Naštval jste mě, pane ministře…. Vy mě taky, ale já se hned tak neurazím

Čtěte také

Zeman i Schwarzenberg byli opakovaně vyzýváni, aby při diskusích dali najevo svůj vztah k soupeři. Miloš Zeman toho dokonale využil a především vmetl Schwarzenbergovi jeho nešťastný výrok z debaty v České televizi na téma prezident Beneš a jeho dekrety.

Naopak třeba pochybné Zemanovy styky s lobbistou Šloufem Schwarzenberg komentoval spíš decentně. Ovšem bylo zřejmé, že agendu nastoluje Miloš Zeman a v případě Karla Schwarzenberga skutečně méně znamenalo opravdu – méně.  

„Řetězové maily“ v domě seniorů

Na některé fenomény bylo zaděláno už tehdy. Například se v diskusi objevil exemplář letáčku kolující kdesi po jihočeských domovech seniorů s informací, že kdo nevolí Miloše Zemana, není dobrý Čech.

Finalisté prezidentských voleb 2013

Dílko bylo zadáno Stranou práv občanů Zemanovci a čestný předseda o něm údajně neměl sebemenší tušení. Byla to zjevně jakýsi předchůdce řetězových mailů, které se od té doby rozšířily jako mor po českém internetu. Stejně tak zcela lživý inzerát proti Karlu Schwarzenbergovi, který vyšel v deníku Blesk v pátek ráno před druhým kolem, byl temnou skvrnou této volby, i když v rozhlasové diskusi se k němu Karel Schwarzenberg už vyjádřit nemohl.

A do historie prezidentských voleb před deseti lety patří i prozíravé předpovědi politologů, například Tomáše Lebedy, že styl a nastolování konfliktní a často polopravdou nabité agendy je do budoucna mimořádně varovným signálem. Je to systém, ve kterém nakonec může zvítězit největší lhář – a také „bavič“.

Těšíme se na spolupráci

Čtěte také

Při poslechu dobových záznamů se ovšem i zasmějeme. Pravda, je to humor pro otrlé. Například když slyšíme reakce tehdejších politických špiček po Zemanově zvolení. Premiér Petr Nečas se těší na spolupráci a věří, že přes mnohé názorové rozdíly se bude prezident pohybovat na standardním politickém hřišti. Tehdejší předseda ČSSD Bohuslav Sobotka fantazíruje o tom, že Zeman bude „v duchu masarykovských demokratických tradic dbát na dodržování ústavy a zasadí se o očistu veřejného života od klientelismu a korupce“.

Den po svém zvolení Miloš Zeman vyzval k předčasným volbám. Konec starých časů se vším všudy.

autor: Jan Sedmidubský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.