Když jsme nesouhlasili, říkali jsme vždy: dovolte pár slov tvůrců, vzpomíná Marie Retková

16. prosinec 2018

Třetí adventní neděli je hostem speciální Osobnosti Plus bývalá televizní hlasatelka Marie Retková. Stala se tak součástí projektu Ježíškova vnoučata. Tentokrát jsme vysílali z oddělení dlouhodobé péče Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Ještě v roce 1992 jsme pamatovali na Hanspaulce slepice. Bylo to půvabné a anachronismem dané doby,“ říká hlasatelka o pražské čtvrti, kde vyrostla a později se zase na místo se svou rodinou vrátila.

Jak se Praha rozšiřuje, můžete slepice vidět v příměstských částech. Je to dnes i součástí bio programů a módy. Obě mé babičky na Hanspaulce měly slepice, ta druhá je ale stěhovala. Vždy o prázdninách jezdila na venkov a spolu s ní jely autem také slepice. Tam a potom zase zpátky,“ dodává.

Rozhlasová a televizní hlasatelka Marie Retková vystudovala žurnalistiku na Karlově univerzitě. Roku 1977 nastoupila jako hlasatelka do Československé, později České televize, kde zůstala až do roku 2006, kdy byla pozice hlasatelek zrušena. V současnosti pracuje jako externí moderátorka v Českém rozhlase Dvojka. Marie Retková byla v letech 1999-2005 předsedkyní správní rady Nadačního fondu Českého rozhlasu. Jako televizní hlasatelka získala v letech 1998, 1999 a 2000 celkem 3 ceny TýTý. Žije na pražské Hanspaulce.

Mikrofon je potvora

Retková vzpomíná také na začátky své hlasatelské kariéry, tehdy ještě v Československé televizi. „Dodnes fyzicky cítím, jak se mnou cloumala tréma. Třásla se mně levá noha a škubalo mně pravé oko. Bylo to něco ochromujícího. Nějak jsem ty dvě věty překoktala, potom se objevil titulek a četla jsem už mimo obraz. Bylo to něco strašného,“ říká a k tomu, že se musela texty tehdy bez čtecího zařízení celé učit nazpamět, dodává:

Člověk to musel mít dokonale namemorováno. Krátkodobá paměť se vycvičí a jde to natrénovat. Ovšem i se čtecím zařízením musí člověk do sebe věty vstřebat. Vždy je to ve zvuku slyšet. Mikrofon je potvora a pozná to...“

Začátek hlasatelské kariéry byla tisíc a jedna věc, která byla náročná a důležitá.
Marie Retková

Marie Retková se v této spojitosti vyjadřuje také k dobové cenzuře. „Mnohdy jsme měli text se dvěma tlustými červenými čarami, v němž jsme si nesměli změnit ani jediné písmenko. U politicky neangažovaných komentářů jsme měli určitou volnost a u hobby magazínů jsme si texty v rámci svého slovníku směli upravit do úst. Když nám ale i v těch striktně daných bylo něco proti srsti, zvedli jsme desky, řekli: dovolte pár slov tvůrců, čímž bylo jasné, že se od toho jako hlasatelé distancujeme a že nejde o naši myšlenku,“ vysvětluje situaci.

Role Blažejové vyvolala mezi lidmi zvláštní reakce, říká Hana Maciuchová

Helena Šulcová

Hostem netradičního sobotního vysílání Osobnosti Plus z pražského řeporyjského Domu u Agáty je herečka Hana Maciuchová, a stala se tak součástí projektu Ježíškova vnoučata, kterému je speciál věnovaný.

Běháme jako šílenci

Současná moderátorka Českého rozhlasu Dvojka je také velkou sportovkyní a dodnes se aktivně věnuje basketbalu. „Od dětství jsem hrála minibasketbal a láska k tomuto sportu mi vydržela dodnes. Máme partu holek, naší kapitánce je přes devadesát, má to v ruce, dává trojky... Každou středu se sejdeme a hrajeme. Zapotíme se, běháme jako šílenci a užíváme si to,“ říká a poznamenává:

Mám hrůzu, že mně jednou začnou bolet klouby a budu toho muset nechat. Pro mě je to závislost na pohybu, který je strašně důležitý.“

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s jejím svátečním hostem. Marie Retková mluví mimo jiné také o tom, jak se vyrovnala se svou těžkou nemocí.

autoři: Lucie Vopálenská , kte
Spustit audio

Související