Když jsem jako kluk prvně slyšel banjo, věděl jsem, že na něj musím hrát, říká majitel rodinné firmy Průcha

7. říjen 2021

Skaut a milovník hudebního stylu bluegrass Jaroslav Průcha má velmi úspěšnou firmu vyrábějící hudební nástroje. „Když na náš skautský tábor přijela jazzová kapela s čtyřstrunným banjem, mandolínou, kytarou a basou. A ten pronikavý úžasný zvuk banja, a vůbec ten kulatý tvar, to mne uchvátilo natolik, že ač jsem tehdy hrál na housle a kytaru, tak jsem si řekl, že tohle je ten nástroj, na který musím hrát,“ popisuje v pořadu Hovory.

„I když jsem byl malý kluk, kdy mi bylo – nevím 13, nebo 14 let – tak mne ten zvuk natolik uchvátil, že jsem musel to banjo nějak sehnat a zkusit hrát,“ dodává.

„Skaut a tramping bylo to, co jsme tehdy vyhledávali. Protože jsme žili Rychlými šípy a foglarovkama. Pomáhalo nám to tvořit osobnost člověka – snažit se mluvit pravdu, pomáhat lidem a podobně,“ vzpomíná.

banjo, muzikant, hudebník, koncert, strunný nástroj, ilustrační foto

Jak se muži vychovaném na skautingu vůbec podniká? „Ono je dnes těžké vůbec žít a podnikání je velice tvrdé,“ odpovídá.

„Ale pokud si člověk v obchodu zachová etické zákony a slušnost, tak pak si najde cestu, jak se chovat či prosazovat se svými výrobky. Tak, aby nikoho nepoškodil, neškodil a spíš dělal lidem radost – a ještě z toho mohl žít.“

Jaroslav Průcha se vyučil se kovonástrojařem, což se mu pak hodilo i na cestě za vlastní výrobou hudebních nástrojů. Kvalita kovových součástí benja se totiž významně podílí na kvalitě celého nástroje. Nejdřív se na něj s žádostmi o postavení nástrojů obraceli jednotlivci, dnes patří jeho rodinná firma k předním výrobcům s obratem v řádu milionů korun.

Jaroslav Průcha, host Vlastimila Ježka

Jaroslav Průcha

Roce 2000 se stal hlavním dodavatelem kovových dílů pro značku Gipson. Jen na její nástroje hrají muzikanti z celého světa od Česka a Německa, přes Austrálii a Japonsko, až po Kanadu a především Ameriku, kolébku bluegrassu.
Letos, a jako druhý Čech v historii, dosáhl na prestižní cenu mezinárodní bluegrassové federace za celoživotní přínos k rozvoji bluegrassové hudby, kterou Američané mimo Spojené státy udělují jen opravdu výjimečně.

Celý rozhovor Vlastimila Ježka najdete v audiozáznamu.

autoři: Vlastimil Ježek , lup
Spustit audio

Související