Když člověk vidí trochu hůř, je to větší handicap než ještě před 20 lety, upozorňuje oční lékařka Valešová

6. březen 2023

„Každý pacient byť má stejnou diagnózu, má jinou povahu, je jinak duševně naladěn. Takže pro něj může být vhodný jiný výkon než pro druhého,“ popisuje primářka Oční kliniky NeoVize Lucie Valešová. „Osobně nikdy nikoho k operaci nepřesvědčuji, protože se domnívám, že vůle pacienta jít na operaci je zcela zásadní podmínkou úspěchu,“ dodává v pořadu Hovory.

Každý správný očař respektive oftalmolog podle ní musí být precizní a trpělivý.

Čtěte také

„A musí mít i ten šestý smysl. A to je myšleno v medicíně obecně – kdy platí, že sice máme obrovské množství různých vyšetření, laboratorních, zobrazovacích metod apod., ale dobrý lékař ,ví‘ v uvozovkách už od dveří, co má s konkrétním pacientem udělat. A že ho nemusí posílat na 50 vyšetření, ale například na dvě, aby dosáhl stejného cíle. To je takový ten šestý smysl, který nikde nekoupíte.“  

Nejde jen o očního chirurga, ale hlavně o lékaře v ambulanci. „Tato práce je velice intelektuálně náročná. To je to, že musí vybrat tu správnou diagnózu a pak i správnou léčbu. Na operační sál už mi pacienti přicházejí s tím, že vím, co jim je a co s nimi budu dělat,“ popisuje lékařka, která se kromě řízení kliniky věnuje hlavně operacím rohovky. 

Nároky na vidění rostou

Valešová se domnívá, že ani tak neroste počet lidí s oční vadou, ale je víc těch, u kterých byl nějaký oční problém diagnostikován.

Čtěte také

„Protože dnes jsou nároky na vidění mnohem silnější. Každý potřebuje perfektně vidět na dálku, všichni řídí auto, všichni chtějí i skvěle vidět do blízka, protože pracují s počítači – většina lidí se dnes opravdu živí zrakem.“ 

„Takže když člověk vidí trochu hůř, je to pro něj větší handicap než třeba před 20 lety. Proto lidé víc vyhledávají tu či onu oční péči a nechávají si odstraňovat dioptrické vady laserovými metodami,“ uzavírá. 

Jak vypadá vlastní oční operace a proč nebolí? To už si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Naděždy Hávové.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související