Když Babiš korunové dluhopisy nevysvětlí, měl by ho premiér odvolat, tvrdí poslanec Laudát

16. březen 2017

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš by měl do konce dubna vyvrátit vážná podezření z daňových úniků. A to v souvislosti s obchody, jež uzavřel se společností Agrofert, kterou donedávna vlastnil. Vyzvala ho k tomu Poslanecká sněmovna, která tím ukončila bod jednání nazvaný Daňové podvody ministra financí. „Pokud se vysvětlení nedočkáme, měl by premiér podat návrh na odvolání ministra financí,“ říká poslanec za TOP 09 František Laudát.

Babiš považuje jednání ve sněmovně za manipulaci a nevidí důvod, proč by měl zveřejňovat další informace. „Čím víc toho zveřejňuji, tím víc přichází lži. Byla proti mně vytvořena koalice v rozpočtovém výboru, k ČSSD se nově přidala i KDU-ČSL. Pokud dospějí k názoru, že nemám být ve vládě, nechť se pan premiér rozhodne,“ prohlásil.

Právě předseda vlády Bohuslav Sobotka by měl podle usnesení sněmovny vyvodit politické důsledky, pokud Babiš věc včas nevysvětlí. Usnesení ale ani pro jednoho z nich není závazné.

„Pokud se vysvětlení nedočkáme, měl by premiér podat návrh na odvolání ministra financí, protože tohle je záležitost, která nemá obdoby. Nechci lacině vyvíjet nějaký nátlak, ale pokud se vyskytne vážné podezření z daňového úniku, mělo by se konat,“ říká poslanec za TOP 09 František Laudát.

Případ pro finanční správu. Nebo policii

Celou kauzu přiživilo nevhodné chování generálního finančního ředitele Janečka, který se podle Laudáta na rozpočtovém výboru otevřeně postavil proti tomu, aby finanční správa věc prověřovala.


Generální finanční ředitelství nemůže sdělit, že prověřuje konkrétní subjekt. To je naprosto v pořádku. Ale pokud řekne, že se celou problematikou korunových dluhopisů nezabývá, očekávám, že se to vrátí na pořad jednání rozpočtového výboru i sněmovny.František Laudát

„Nebyla řeč jen o této emisi dluhopisů ministra Babiše, ale o všech pěti stech případech u dalších subjektů – v roce 2012 totiž došlo k dramatickému nárůstu těchto emisí a jde o miliardy. V dalších letech to zase kleslo na minimální hodnotu a zdá se, že nyní je už plněna litera zákona. Tedy že korunové dluhopisy jsou určeny na inovace a technologické počiny,“ vysvětluje.

„Hlavním arbitrem pro případné Babišovo vysvětlení je finanční správa. Ta u podobných sofistikovaných případů obcházení zákonů běžně koná a doměřuje daň, ať jde o fyzické nebo právnické osoby. Od toho je také zřízena. Aby dohlížela na výběr daní a prověřovala pochybnosti. A pokud odmítne konat, měla by nastoupit policie a záležitost prošetřit sama,“ uzavírá Laudát.

autoři: mmk , ert
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka