Kdyby Zeman nebyl prezidentem, tak si ho nikdo ani nevšimne. Stejně jako Klause st., tvrdí sociolog

8. leden 2019

Sociolog a publicista Stanislav Biler se svým způsobem pokusil probudit českou společnost. Mění se klima a podmínky pro život na Zemi, mění se struktura průmyslu a celé ekonomiky včetně životního stylu, nás i námi zvolené politiky to ale nezajímá.

Karel Hvížďala: Preference ANO stoupají dle sociologů zákonitě

Andrej Babiš

Nejprve si připomeňme výsledky posledních prosincových průzkumů po kauzách se střetem zájmu pana premiéra a s nejasným odjezdem jeho syna na Krym.

Vlastně už ani nechceme vědět, co se děje mimo Česko, a moc nás ani nezajímají zprávy ze zahraničí. A tak je svým čtenářům, posluchačům nebo divákům média moc nenabízejí. „Nevím, proč se tady všichni tváří, jako že žijeme na opuštěném ostrově, který se vznáší někde ve vesmíru,“ komentuje stav sociolog Stanislav Biler.

Ve své eseji pro Hospodářské noviny vykreslil docela pesimistický obraz současného Česka. Přestože se nám tak ekonomicky daří, rostou platy i důchody... „Lidé vnímají, že se nám teď daří, ale taky cítí, že to nebude navždy. To, že jsme na vrcholu, totiž není tak skvělé, jak by mohlo být,“ tvrdí.

Žijeme v bezčasí...

Žijeme prý v bezčasí a tváříme se, že horší časy nepřijdou. „Nejde ale o to, že se máme tak dobře, že není co zlepšovat. Máme tady spoustu dluhů, třeba v oblasti vzdělávání. Tady se ale v posledních desetiletích nic nového nestalo a nic nového se ani neplánuje… Mluví se jen o dvou oblastech: o učňovském školství a o zvyšování mezd učitelů.“ Přitom se v mezinárodním srovnání neustále propadáme, ale nějaká nová, pořádná koncepce školství dál chybí.

„Ze všech řešení se sáhlo k tomu nejjednoduššímu, k platům. Ty jsou samozřejmě ostudné, ale tím se pořád nic nezmění. Když chcete v automobilce vyrábět nové auto, tak asi musíte udělat něco víc, než jen zvýšit platy dělníkům,“ tvrdí Biler. Problém pak vidí i na české politické scéně, a to nejen v osobách prezidenta Miloše Zemana nebo premiéra Andreje Babiše.    

Babiš a Zeman strhávají pozornost

V komunálních volbách slibují politici změnu. Na velké ideje se nehraje, říká sociolog

Daniel Prokop

Komunální volby se blíží, odhadovat jejich výsledek je ale těžší než dříve. Sociologové už několik let mluví o společnosti rozdělené na malé skupiny, které těžko hledají společnou řeč. Existuje nějaké téma, které by je mohlo spojit?

„Pouze ti dva nastolují témata a strhávají na sebe pozornost.“ Částečně je to prý jejich funkcemi nebo silnými osobnostmi. „Kdyby Miloš Zeman nebyl prezidentem, tak si ho nikdo ani nevšimne. Stejně jako Václava Klause st., který má čím dál radikálnější názory, ale nezastává žádnou funkci a nikoho už tak nebere,“ myslí si Biler.

Premiér Babiš ale často říká, že jediným programem opozice je „antibabiš“. „S tím bych souhlasil a je to i největší zdroj jeho síly,“ tvrdí sociolog. Opozice cílí pouze na citlivá témata, což je dnes už jen Čapí hnízdo.

„Ale i na to si už veřejnost za ty roky zvykla a preference navíc na tom už opozice netrhne. Takže ho kritizují jen za to, že je to Babiš, a nevšímají si jeho kroků. Především ale nepředstavují personální alternativu vůči jeho politice.“

Slabá opozice

Ani jedna z našich současných politických stran prý ale nenabízí nějaký pohled do budoucna, na rozdíl od okolních zemí, kde si dávají cíle až do roku 2050.

„Tady se nemluví ani o roce 2020… Vlastně to ale po nich nikdo nechce. Voliči nechtějí slyšet o změnách a problémech, natož o těch globálních. Jen doufají, že se tady v ČR zavřeme a nikdo si nás nebude všímat,“ dodává sociolog Stanislav Biler.

Probudí Česko alespoň viditelné klimatické změny? Co by se mělo udělat ve školství a jak řešit učňovské školství i nedostatek některých profesí na našem pracovním trhu? Poslechněte si Interview Plus Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související