Kdyby lidé věděli, co se na těch jatkách doopravdy děje, stali by se vegetariány, říká výtvarnice Toy Box

18. listopad 2022

„Pevně věřím, že většina lidí má zvířata doopravdy ze srdce ráda a chce je chránit. A kdyby věděli, co se na jatkách nebo při jejich zabíjení doopravdy děje, tak by se z nich stali vegetariáni. Tato realita je nám do jisté míry skryta,“ říká Toy Box, výtvarnice, streetartová umělkyně, autorka komiksů a například velkoplošných maleb na stěnách označované jako mural art.

„Máme zkušenosti z aktivistické scény a pokud se lidé dozvědí, jak to tam vypadá, nebo když se dokážou na zvířata ,víc napojit‘, tak většina z nich už k tomu nechce dál ,přispívat‘,“ doplňuje v Osobnosti Plus.

Je část lidí, která chce jíst maso a před realitou zavírá oči.
Toy Box

„Je část lidí, která to ani vidět nechce a zavírá oči, což je i jakási obrana, oni to maso jíst prostě chtějí. Ale když o tom víte, tak z toho plynou následující logické kroky a člověk změní své spotřebitelské chování,“ říká a dodává, že tohle hlavně potravinářské firmy rády nevidí.

Čtěte také

Podle Toy Box se ochrana zvířat postupně mění i u nás. „Řekla bych, že se situace velmi dynamicky a dramaticky mění. Sama spolupracuji s hnutím Obraz, což jsou obránci zvířat, a tam je vidět, že naše společnost dělá malé, ale přesto podstatné kroky směrem k lepšímu zachování práv zvířat.“

Máme uzákoněný zákaz chovu kožešinových zvířat, probíhá velká kampaň vyzývající obchody, které prodávají maso, k větší odpovědnosti, preferují se i vejce od slepic z klecových chovů. „Jde to pomalu, ale jde to dopředu,“ shrnuje výtvarnice.

Pro Ukrajinu jsem vydražila obraz

Po začátku války na Ukrajině jako pacifistka prý dost trpěla. „Na začátku jsem z toho byla hodně psychicky ,sejmutá‘, byla jsem hodně špatná. Ale vždy mi pomůže, když se snažím alespoň něco malého udělat. Takže jsem se rozhodla, že se budu podílet na dražbě obrazů pro Ukrajinu, a to pomohlo.“

Čtěte také

Šlo o velkou dražbu pěti velkých pražských galerií, kde se spojilo kolem stovky současných umělců. Veškerý výtěžek z aukce Umění pro Ukrajinu putoval na konto Člověka v tísni.

„Prodala jsem tam obraz nazvaný Delirium I want you back, což byl portrét mé kamarádky Báry. Vydražil se za 200 tisíc korun. Udělalo mi to velkou radost a byla to pro mne velká podpora i osobně, mé malby. Protože klasickou malbu vlastně miluji, ale protože máme čtyři děti, tak na ni moc čas nemám.“

„Bylo to takové zamávání šťastného osudu, kdy vím, že tato část mé tvorby má smysl,“ uzavírá Toy Box.

Street artová umělkyně Toy_Box u nového muralu na Florenci

Výtvarnice pomáhá ale i lidem bez domova, dělá dobrovolnici na mnoha projektech a k tomu vychovává hodně dětí. Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Osobnost Plus Lucie Vopálenské.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.