Kdy u nás budou jezdit rychlovlaky? To zjišťovala naše reportérka na prohlídce TGV, který do Česka zapůjčila Správa železnic

8. červen 2022

Do České republiky přijel legendární francouzský vysokorychlostní vlak TGV. Na pražské hlavní nádraží, a také do Brna, přilákal tisíce železničních nadšenců. Na prohlídku interiérů vlaku čekali až hodinu. A to přesto, že tato souprava TGV už něco pamatuje. Mezi Paříží a Lyonem začala totiž jezdit už v roce 1981. S několika Liberečany se na něj zajela do Prahy podívat i naše reportérka Ivana Bernáthová.

„Rekord je 380 kilometrů za hodinu, je to druhá souprava, která byla na vysokorychlostních tratích v provozu. A tahle vystavená je zajímavá tím, že tam bylo několik konstrukcí podvozku, které se testovaly. A přechodů mezi jednotlivými vagóny, takže je to unikát,“ přiblížil vystavený rychlovlak Martin Švehlík, ředitel Odboru přípravy vysokorychlostních tratí ze Správy železnic.

Fanoušci se na TGV přijeli podívat z celé republiky. Jeden z oslovených dorazil například z Ostravy. „Studuji dopravní školu, mám rád vlaky, a když jsem zjistil, že TGV má přijet, tak jsem si říkal, že na to se rozhodně musím podívat, protože jsem nevěděl, jestli ještě v životě někdy uvidím vysokorychlostní vlak.“

Na rychlovlak se do Prahy přijel podívat i pan Petr z Liberce, který s sebou měl i malý model TGV. Modely totiž sbírá a má je vystavené ve vitríně. „Mám v tom velké peníze. Dodávám si odvahu, že si postavím kolejiště, takové menší. Ale prostě důchodci nemají čas,“ představil svůj koníček pan Petr.

Kdy budou rychlovlaky jezdit u nás?

Čtěte také

Podle Martina Švehlíka začne Správa železnic stavět vysokorychlostní tratě v roce 2025 a v roce 2028 by měly být v provozu první úseky.

„Budou to první etapy spojení Praha Brno, bude to VRT Polabí, což je výjezd z Prahy, a bude to jižní Morava, což je spojení Brna na Bratislavu a Vídeň. První, kdo určitě využije ty nové tratě, budou už stávající vlaky jako je Pendolino a Railjet, které konečně pojedou 230 kilometrů za hodinu i v České republice,“ přiblížil Martin Švehlík.

S rychlovlaky se prý počítá i na trase mezi Libercem a Prahou, tam ale výstavba prvního úseku začne až na sklonku této dekády.

Spustit audio

Související