Kdo zavraždil paní Emerencii? Soud vynesl nad vrahem verdikt, který v soudní síni vyvolal úděs

„Moje bytná je mrtvá. Leží v posteli a na krku má fialové skvrny!“ Tak začal kriminální případ z prosince roku 1918, který na policejní služebnu v Brně přišel ohlásit rozrušený podnájemník. 

Odborná spolupráce: Vladimír Matoušek
Účinkují: Aleš Procházka, Dan Kranich, Lukáš Ruml, Karolína Půčková, Lucie Pernetová, Kamila Špráchalová, Petr Lněnička, Otakar Jirák
Vypráví: Jiří Skoupý
Napsala: Jitka Škápíková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Hudba: Petr Šplíchal
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 6. 1. 2021
Autorka projektu: Bronislava Janečková

Ještě týž den se do bytu paní Emerencie dostavil policejní agent Alois Chlup se strážníkem Franzem Weitzlerem. Na místo činu byl povolán také ohledávač mrtvol Dr. Edmund Bohner. K příčině smrti se však vyjádřit nedokázal. 

Paní Emerencie totiž byla s velkou pravděpodobností i otrávena. Svědčil o tom podivně zapáchající lógr v hrnku i výpovědi svědků. Ti tvrdili, že den předtím trápili bytnou urputné bolesti břicha.

Podezřelých jako figurek na orloji

K případu se přidávaly další neznámé. Kdo například vypáčil kufr a skříně bytné, které vyšetřovatel Alois Chlup osobně zamkl a od nichž si odnesl klíče k sobě na strážnici? Mohlo tedy jít o loupežnou vraždu? Proč ale vrah použil nejdříve jed na krysy a teprve poté oběť uškrtil?

Podnájemník Antonín Vitouch byl řádný, klidný, spořádaný muž. Výslechy ukázaly, že motiv k vraždě neměl, a jeho alibi byla dostatečně pevná. Stejně čisté se zdály výpovědi  posluhovačky Marie Osvaldové i bývalé podnájemnice Metodějky Loukotové. Horší to bylo u služky Marie Bartlové...

autoři: Jitka Škápíková , opa
Spustit audio

Související