Satirická stránka uráží ekology. Podle aktivistů platí Greenpiss uhlobaron

18. leden 2020

Chyba na sociální síti Facebook před více než týdnem umožnila odhalit správce jednotlivých facebookových stránek. Média mimo jiné upozornila na propojení satirické stránky Greenpiss na reklamní a PR agentury, které spolupracují s firmou Severní energetická miliardáře Pavla Tykače. 

Tato stránka přitom zesměšňuje ekologické aktivisty nebo takzvaná proklimatická opatření.

Čtěte také

Stránka Greenpiss má na Facebooku přes 16 tisíc fanoušků. Na úvodní fotce najdeme obrázek s postavou, která odpovídá stereotypnímu zobrazení postavy ekologa, a vedle něj  oprátka.

Obsah je směsicí satiry, kritiky proklimatických opatření, ale taky třeba osobních útoků na ekologické aktivisty. Podle mluvčího Hnutí Greenpeace Lukáše Hrábka stránka šíří dezinformace. „Rekrutovala fanoušky, kteří  pak chodili na naše facebookové stránky, a tam nám nadávali,“ říká Hrábek.

Platí to Tykač?

Aktivisté ale měli dlouhodobě podezření, že za stránkou Greenpiss stojí reklamní a PR agentury Olmer ad a Talk PR, které dělají kampaně pro provozovatele uhelných dolů a elektráren, firmu Severní energetickou miliardáře Pavla Tykače.

Čtěte také

Díky chybě na sociální síti Facebook vyšlo najevo, že mezi satirickou stránkou a zmíněnými agenturami je přímé personální propojení. A to v osobě novináře a odborníka na sociální sítě Radka Kovandy, který kromě Greenpiss spravuje i stránku Elektrárny Chvaletice. Agentury Olmer ad a Talk PR i firma Severní energetická ale jakékoliv propojení se stránkou Greenpiss odmítají.

Jak samotná firma Severní energetická,  tak její elektrárny a doly čelí dlouhodobě kritice ekologických aktivistů. Ekologům vadí, že spalování hnědého uhlí přispívá ke změnám klimatu a elektrárny vypouštějí do okolí nebezpečné látky. U zmíněných Chvaletic jde třeba o desítky kilogramů rtuti ročně.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Ondřeje Nováka.

Spustit audio

Související