Kdo se letos chystá na Colours of Ostrava, neměl by si nechat ujít Ameriku a Grace Jones

13. červenec 2018

Okurková sezóna? Zapomeňte. Hudební léto už dávno není dobou odpočinku, relaxace a prázdninového režimu. Přesvědčí vás o tom třeba český Kafka Band nebo světová Grace Jones, kteří už brzy zahrají na Colours.

Jenom festivalů se prý na území České republiky odehraje v létě zhruba sto sedmdesát. Navíc se už dávno stalo pěknou tradicí objevovat akce podobného druhu také v zahraničí. A přibývá i klubových koncertů nebo s hudbou spojených pop-up míst ve městech. Do ArtCafé jsme vybrali několik interpretů a skupin, kteří svou hudbu představí během léta na našem území nebo v blízkém zahraničí. Došlo i na zástupce české hudební scény a své si k letním festivalům řekli také hosté pořadu – Jaromír Švejdík a Dušan Neuwerth z Kafka Bandu.

Kafka Band se po návštěvě na Zámku chystá do Ameriky

Kafka Band totiž chystá na letošní léto ojedinělou premiéru nového koncertního programu Amerika, který vychází ze stejnojmenné divadelní hry na motivy románu Franze Kafky. Ten pro divadlo adaptovali Jaroslav Rudiš a režisér Alexander Riemenschneider, který se skupinou spolupracoval již na předchozím projektu Zámek. Právě Riemenschneiderovi skupina svěřila také produkci připravovaného alba, které představí studiové verze písní a motivů z divadelního představení a od první desky Kafka Bandu bude velice odlišné. Zámek byl totiž původně studiovým projektem, ze kterého se posléze stalo koncertní pásmo, následně upravené do podoby divadelní hry, zatímco v případě Ameriky je tomu přesně naopak. Fanoušky skupiny jistě také překvapí bohaté použití elektroniky. Album Amerika by mělo vyjít začátkem příštího roku, ve kterém bude skupina také častěji koncertovat. V letošním roce jí fanoušci mohou spatřit pouze v sobotu 21. července na festivalu Colours of Ostrava.

Slavná Grace Jones poprvé v Česku

Jednou z největších osobností, která se v létě na českých festivalech představí je bezesporu zpěvačka, herečka a modelka Grace Jones, jejíž vystoupení na Colours of Ostrava bude vůbec prvním na území České republiky. V ArtCafé jsme si pouštěli skladbu z alba Nightclubbing, které vyšlo v jejím nejúspěšnějším období na začátku osmdesátých let. Věhlas Grace Jones ale neustupuje, ba naopak. V současnosti vystupuje na těch největších světových festivalech a dalších unikátních akcích, navíc sklízí stále větší respekt nejen díky své tvorbě, ale také díky svým postojům k otázkám genderu.

Letní sezóna Tomáše Paluchy

Čtěte takéJedu jenom na Fluff, Besedu nebo Creepko? Kam vyrazit za hudbou mimo festivalové peklo

Skupina Tomáš Palucha vydala své nové album Čaro v polovině června a v průběhu letních měsíců ho představí hned na několika festivalech. K vidění a poslechu budou například v doprovodném programu Marienbad Film Festivalu. Čaro odráží současnou koncertní podobu skupiny, která částečně vznikla na základě živého doprovodu němého snímku Haxän: Čarodějnictví v průběhu věků. Tato představení skupina s velkým úspěchem odehrála na loňském ročníku Letní filmové školy v Uherském Hradišti a také na Colours of Ostrava.

Poslechněte si celé ArtCafé, kde se dozvíte více o Kafka Bandu a kde také zazní skladby od Charlotte Gainsbourg, afrických Trio da Kali nebo britských Public Image Ltd., kteří právě v pátek 13. července oslavili čtyři desítky let existence v pražském Lucerna Music Baru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.