Kdo mléčnou čokoládu s celými oříšky nešidí? Výsledky dTestu

15. květen 2020

Správný poměr kakaa, mléka i ořechů, umícháno tak, aby se to v puse jen rozplývalo. Časopis dTest prověřil kvalitu 11 mléčných čokolád s ořechy. Která chutnala nejlépe?

Časopis dTest se v analýzách zaměřil na dražší čokolády. Od těch levnějších se liší hlavně tím, že lískové ořechy jsou v nich celé, ne drcené, vysvětluje redaktor časopisu dTest Jan Maryška. Testem prošly známé značky i značky privátních řetězců.

Čokolády svazují jasná pravidla

Zatímco na obsah oříšků podle Maryšky žádný limit stanovený není, složení čokolády je pevně definované:

  • minimální obsah kakaa (tzv. kakaové sušiny) nesmí být v mléčné čokoládě nižší než 25 %
  • předepsaný obsah mléčného tuku je minimálně 3,5 %
  • celkový obsah mléčné sušiny musí být minimálně 14 %

Bez plísní, ale chuťově slabé

Časopis dTest se také zaměřil na bezpečnost čokolád. Od čokolády oddělili ořechy a prověřovali, jestli neobsahují mykotoxiny nebo plísně. „Všechny testované čokolády byly ale naprosto čisté,“ uklidňuje Maryška.

Chuťově dopadly čokolády překvapivě průměrně. Nejlepší známka byla dobrá. Čokolády sráželo dolů třeba právě to, že měly problém s kvalitou samotných oříšků. Některé měly nahořklou chuť a nebyly „svěží“.

Výsledky dTestu: 

●Nejvíce bodů v hodnocení posbírala čokoláda s lískovými ořechy Rossman enerBio (měla vysoký obsah mléčné sušiny a mléčného tuku)

●Nejvíce oříšků předvedla čokoláda značky Lidl Fin Carré

●Nejvíce hodnotitelům chutnala čokoláda Karina

●Na chvostu tabulky je britská specialita Cadbury Dairy Milk Wholenut (obsahovala palmový olej a bambucké máslo)

Dvojí kvalita čokolád

Časpis dTest se v rámci analýzy vydal také za hranice. Konkrétně do Německa. K čokoládám, které se prodávají v českých řetězcích Lidl, Kaufland a potom k české variantě čokolád Milka a Rittersport, nakoupil tytéž výrobky i v Německu.

„Ukázalo se, že složení čokolád Lidl Fin Carré, Kaufland K Classic a Rittersport bylo úplně shodné, ať už jde o deklarované složení nebo chuťový vjem,“ říká Maryška. Jediný rozdíl byl u čokolády Milka. Ta měla sice v obou případech totožné složení, ale německá varianta chutnala trochu jinak. Hodnotitelům víc chutnala ta česká.

Drcené oříšky se objevují spíše v levnějších druzích čokolád
Spustit audio

Související