Kdo je ten hloupý Bůh? Filipínský prezident Duterte svými urážkámi riskuje hněv církve a převrat

30. červen 2018

Náboženské provokace filipínského prezidenta Rodriga Duterteho nabyly takového rozsahu, že se už i jeho vlastní poradci obávají otevřeného rozkolu s katolickou církví a možné občanské revoluce podobné té z roku 2001.

Tak alespoň situaci v ostrovním státě popisuje švýcarský list Neue Zürcher Zeitung, jenž připomíná, že na počátku nového milénia se filipínští biskupové přiklonili na stranu opozice a společně s justicí a armádou dosáhli sesazení bývalé hlavy státu Josepha Estrady. Svou moc ztratil před dovršením necelé poloviny z řádného mandátu.

Filipínský prezident Duterte chce nové vojáky. Mají porazit islamisty i komunistické povstalce

Filipínští vojáci během bitvy o město Marawi, které obsadili islamisté

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nařídil novému vojenskému velení pokročit v boji proti ozbrojencům hlásícím se k takzvanému Islámskému státu. Rozhodnutí přišlo několik dní po vítězné bitvě vládních sil v jižní oblasti ostrovního asijského státu, píše na svém webu zpravodajská agentura Reuters.

Na Filipínách je prezidentské působení omezeno ústavou na jediné šestileté období, přičemž Duterte vykonává svou funkci teprve dva roky. Verbální útoky 73letého politika, kterých se dopouští od nástupu do úřadu v červenci 2016, však už nenechávají v klidu ani jinak tolerantní Filipínce. V posledních dnech hlava státu své nemístné výroky namířila proti církvi.

„Kdo to vlastně je ten ‘hloupý‘ Bůh a co má vůbec příběh o stvoření společného se životem?“ prohlásil nedávno Duterte během konference v rodném městě Davao. A ostrých poznámek se již dříve dočkal i papež, kterého prezident dokonce označil za „parchanta“. Bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu zase filipínský lídr považuje za „hloupého“.

Šílený psychopat

Takový styl vyjadřování je příliš už i pro Duterteho příznivce. Začali se od něj odvracet politici, biskupové i významní zástupci světa showbusinessu. Senátor Panfilo Lacson, dřívější policejní ředitel, označil prezidentovy tirády za neakceptovatelné.

Celebrity a umělci se rovněž od výroků distancují, a to především na sociálních sítích. Biskup Arturo Bastes se o prezidentovi vyjádřil jako o „šílenci“, psychopatovi a podivínovi, kterého obyvatelé nikdy neměli zvolit. Nejnovější Duterteho postoje dokonce zjevně zvedly ze židle i jeho dceru Saru. Nynější starostka Davaa totiž vyzvala Filipínce, aby otce neposlouchali, pokud se snaží vykládat náboženské texty.

Filipínské Marawi se stále zotavuje z řádění islamistů pod černým praporem ISIS

Vítejte v Marawi

Je to právě rok, co centrum města Marawi na jihu Filipín obsadili ozbrojení islamisté hlásící se k tzv. Islámskému státu a rozpoutali největší konfrontaci s vládními jednotkami za poslední roky.

„Otec není biskup ani imám. Je prezident. A jako takový využívá v ústavě zakotvenou svobodu projevu,“ vyjádřila se Sara Duterteová. Nicméně taková obhajoba se příliš nepovedla a slovo „výklad“ je velmi přikrášleným pojmem, myslí si Neue Zürcher Zeitung. Od hlavy státu se prý totiž očekává, že bude sledovat morální linii, a to nezávisle na vyznání. Navíc převážná většina Filipínců jsou hluboce věřící lidé.

Stejně jako exprezident Estrada, který byl mezi obyvateli a u politiků velice populární, se totiž i Duterte konce mandátu dočkat nemusí. Netěší se oblibě ani v zahraničí, a to kvůli tvrdému boji proti drogám, při němž zemřely tisíce lidí. Duterteovi za něj dokonce hrozí mezinárodní soudní stíhání. Snahy o svůj postih prezident paradoxně komentoval slovy, že o jeho osudu může rozhodnout pouze Bůh a nikoli soudní tribunál. 

Armáda zůstává věrná

Nicméně je zřejmé, že obliba státníka na Filipínách klesá. Sdružení biskupů katolické církve už od podzimu upozorňuje, že Duterte by neměl úřad vykonávat až do konce. Takové pochyby poznalo už i okolí hlavy státu. V kuloárech se mluví o snahách nahradit vůči prezidentovi nepřátelsky smýšlející viceprezidentku Leonoru Robredovou.  

Z vládních kruhů zaznívá i to, že se „radikální elementy“ v katolické církvi snaží o destabilizaci Duterteho pozice. Prezidentovo okolí se tak snaží navodit dojem, že na sesazení by mohla mít zájem zahraniční moc. Přesněji řečeno Spojené státy, které jsou nicméně dlouhodobým filipínským spojencem.

Argumentem pro takovou konspirační teorii má být Duterteho náklonnost k Pekingu, díky níž se Číně otevírají nové zóny vlivu v Jihočínském moři a jihovýchodní Asii. Možnost, že by byl prezident v nejbližší době sesazen, je ale podle švýcarských novin pouze hypotetická. Doposud se obyvatelstvo proti němu nijak zvlášť nepostavilo.

Výroky Rodriga Duterteho tak prozatím působí jako drze kalkulovaná inscenace než jako výraz poblázněného ducha. Prezident si navíc bojem proti komunistickým a islamistickým extremistům udržuje podporu armády, která se považuje za ochránkyni ústavy.

A šanci Duterteovi dávají také někteří biskupové a představitelé různých alternativních církví, když vyzývají své členy, aby se za na scestí svedeného prezidenta modlili.

autor: rer
Spustit audio