Kdo bude novým soudcem Nejvyššího soudu USA? Politolog Pehe odhaduje, že to nakonec opravdu bude Kavanaugh

5. září 2018

Schvalovací proces Donaldem Trumpem nominovaného soudce Nejvyššího soudu budí vášně nejen v Senátu, ale i ve společnosti. V průběhu divokého zasedání bylo zatčeno přes 70 aktivistů, kteří se snažili jednání opakovaně narušit.

Senátoři Demokratické strany neúspěšně vyžadovali přerušení jednání justičního výboru dokud hlasujícím nebudou k dispozici dokumenty, které mapují Kavanaughovo působení ve službách Bílého domu George Bushe ml. Jiří Pehe, politolog a ředitel New York University Prague, považuje tento argument jako pádný a je podle něj otázkou, jak se s ním Republikáni vypořádají.

Hans-Jörg Schmidt: Donald Trump není lídrem Západu. Dělá svou vlastní politiku

Dnes už není mezi Západem a Východem ideologické soutěžení na život a na smrt, myslí si Ivan Hoffman

Donald Trump pokračuje ve svém evropském turné. Po bruselském summitu NATO a návštěvě Velké Británie se má v Helsinkách setkat se svým protějškem Vladimírem Putinem. Bude si s ním rozumět více než se spojenci v EU a Severoatlantické alianci?

Aktuálním argumentem proti vydání dokumentů je jejich údajně tajný obsah. „Ale to samozřejmě vyvolává otázky, co tedy Kavanaugh vlastně pro George Bushe ml. dělal. To bude jeho nominaci a hlasování komplikovat,“ říká Pehe.

Demokraté v tuto chvíli bojují o čas. Nadcházející listopadové volby by totiž mohly změnit poměr zastoupení stran v Senátu. A pokud by Republikáni přišli o svou většinu, šance na úspěch Trumpovy nominace by značně poklesla.

Brett Michael Kavanaugh (*1965) je právník a soudce ve Spojených státech amerických. Od roku 2006 působí v rámci federálního odvolacího soudu ve Washingtonu. V červenci 2018 ohlásil prezident Trump jeho nominaci do Nejvyššího soudu Spojených států amerických na místo, které se mělo uvolnit odchodem Anthonyho Kennedyho.

Politolog Pehe se ale domnívá, že Republikánům se k závěrečnému hlasování podaří včas dostat a Brett Kavanaugh se soudcem nakonec stane. Byť prý není zcela vyloučeno, že se může objevit nějaký rebel. Donald Trump má totiž nevyřízené účty s některými republikánskými senátory (a nebyl to jen nedávno zesnulý John McCain).

O tom, že by Kavanaugha podpořil někdo z demokratických senátorů Pehe pochybuje. „Je to opravdu echtovní konzervativec, který budí na demokratické straně jednolitý odpor,“ vysvětluje. Navíc situace před volbami Demokraty zřejmě o to víc stmelí.

Nestrannost soudců?

Přestože Brett Kavanaugh ve své krátké představovací řeči prohlásil, že chce být soudcem interpretujícím zákony nestranně, Jiří Pehe tvrdí, že tato prohlášení jsou v podstatě jen jakousi formální povinností: „Skutečností je, že nakonec hlasují podle své politické orientace.“

Zásadní je podle politologa je, že se teď dost možná rozhoduje o tom, jak bude Nejvyšší soud vypadat v dalších desetiletích. Pokud Kavanaugh skutečně uspěje, bude rovnováha mezi liberálními a konzervativními soudci vychýlena spíš na konzervativní stranu. To pak ale může ovlivnit rozhodování základních otázkek – např. postavení menšin, svazků homosexuálů atd.

Víc si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Vladimír Kroc , marz
Spustit audio

Související