Kdo bude nástupcem Putina? Podle analytiků jím může být ministr obrany Šojgu

20. říjen 2019

Když ruský prezident Vladimir Putin vyrazil v předvečer svých 67. narozenin, které oslavil minulý týden, na túru sibiřskou pustinou, vybral si jako doprovod ministra obrany.

Podle britského týdeníku Sunday Times to nebylo náhodné.

Sergej Šojgu je totiž po Putinovi nejoblíbenější ruský politik. A armáda, kterou řídí od roku 2012 a kterou významně zmodernizoval, se těší mezi institucemi také výjimečnému postavení. Dokonce předběhla pravoslavnou církev.

Čtěte také

Sunday Times připomínají, že drtivou většinu Putinova „vnitřního kruhu“ spolupracovníků tvoří bývalí agenti KGB z Petrohradu. Výjimkou potvrzující pravidlo je právě 64letý Šojgu, který se narodil v Tuvinské republice na jihu Sibiře, na hranici s Mongolskem.

S Putinem má mnoho společného. Stejně jako prezident je Šojgu abstinent, a hrají i v jednom hokejovém týmu. Ministr obrany vcelku případně sbírá orientální meče a aztécké obětní dýky. A podobně jako Putin si tvrdě střeží soukromí. O jeho ženě a dvou dospělých dcerách se toho snaží pustit na veřejnost minimum.

Manželka Irina podniká v cestovním ruchu, starší, 42letá dcera Julija vede středisko psychologické pomoci a mladší Ksenija studovala ekonomickou fakultu prestižního Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO). Protikorupční aktivista Navalnyj ovšem zjistil, že jako 18letá koupila pozemky za devět milionů dolarů.

Šlo o první skvrnu na reputaci do té doby bezchybného ministra. Pozemky u Moskvy totiž záhy převedl na svou švagrovou a aféra poté zapadla.

Tabu téma

Šojgu na sebe upozornil v čele resortu pro mimořádné situace, který řídil 21 let. Ačkoli má hodnost generála, kvůli studentskému odkladu v armádě vůbec nesloužil. Účastnil se ale humanitárních misí ve válkou postižených zónách. Tvrdí, že moc dobře ví, jak válka vypadá.

Čtěte také

Putinovo nástupnictví je v Rusku podle Sunday Timesů tabu. Pouze ministr pro hospodářský rozvoj Maxim Oreškin nedávno nahlas řekl, že „by bylo zajímavé stát se prezidentem“. Vzápětí jej klepl přes prsty předseda Dumy Vjačeslav Volodin s tím, že si má nechat podobné úvahy pro sebe.

Pokud o Kremlu Šojgu uvažuje, chová se obezřetně. Analytici ale upozorňují na signály, podle nichž se jeho kandidatura může připravovat. V září poskytl poprvé za sedm let v čele resortu obrany velký rozhovor prokremelskému listu Moskovskij Komsomolec. Mluvil o loajalitě k Putinovi a vzpomínal na své skromné začátky.

Politolog a autor knihy Je třeba mluvit o Putinovi Mark Galeotti tvrdí, že v tom bylo ukryto jasné poselství: Šojgu je praktický muž, ochotný kdykoli si vyhrnout rukávy a udělat práci, kterou je potřeba.

Putinův gambit

Jenomže kauzou jeho dcery Ksenije potíže neskončily. Letos v srpnu ruský investigativní web Insider oznámil, že Šojguova dobrá známá vydělala na kontraktech s armádou v přepočtu 2,3 miliardy korun. V případě bývalé letušky je to obdivuhodný výkon. Šojgu nicméně na obvinění nereagoval.

Čtěte také

Opozičník Navalnyj o něm tvrdí, že společně se Sergejem Lavrovem zůstává hlavním kandidátem na prezidenta. V úvahu prý připadá i starosta Moskvy Sergej Sobjanin.

Pokud by do Kremlu vstoupil Šojgu, znamenalo by to zřejmě jen minimální změny. V rozhovoru pro Moskovskij Komsomolec například kritizoval západní země kvůli obkličování Ruska. Prý se jej snaží zničit a zotročit.

Sunday Times ale varují, že Putin vůbec nemusí v roce 2024 skončit, přestože mu to ústava nařizuje. Možná jmenuje nástupce, ale vše bude kontrolovat ze zákulisí. „Se Šojguem by mohl předvést podobný gambit jako s Dmitrijem Medveděvem v roce 2008,“ dodává týdeník.

Spustit audio

Související