Kde vám poradí možnosti studia v USA?

8. únor 2002
Dobrá rada

Jeden rok studia ve Spojených státech amerických stojí 10 až 35 tisíc dolarů; záleží univerzitě, oblasti a oboru, který byste chtěli studovat. Zaplatit takové peníze si však může dovolit jen málokdo. Přesto je i pro našince studium v Americe dostupné. Důležité je se nejprve poohlédnout po finanční pomoci. Prestižní stipendia uděluje například Fulbrightova komise. Sídlí v Praze na Žižkově a její součástí je i poradenské centrum. Co všechno se tam dozvíte, právě na to se Andrea Říhová ptala vzdělávacího poradce Fubrightovy komise Jakuba Tesaře.

Jakub Tesař: Poradenské centrum funguje při Fulbrightově komisi, která spravuje Fulbrightova stipendia a díky tomu se rozvinula možnost nabízet studentům další služby jako vyhledávání škol, informace o dalších stipendijních programech a finančních programech, které pokryjí studium ve Spojených státech. Nabízíme přípravu na testy, které vyžadují americké univerzity. Pořádáme i další akce, jako jsou veletrhy univerzit nebo přednášky o možnostech studia ve Spojených státech.

Čeho se týkají semináře, které jsou důležité pro získání informací o stipendiu?

Jakub Tesař: Jsou to úvodní semináře, během šedesáti minut se probere veškerý postup od seznámení se se systémem studia na vysoké škole v USA, který je odlišný od našeho, až po možnosti získání stipendií, vyplnění přihlášek a skládání testů. Seminář vždy zakončujeme informací o tom, co má student udělat, pokud je přijat na školu.

Máte obšírné webové stránky, ale člověku, který je mimopražský, byste doporučil na tyto semináře přijet, nebo je na webu dostatek informací?

Jakub Tesař: Dostatek informací je i na internetu, studenti tam najdou základní informace. Někdo ale dává přednost ústním informacím, a pokud je mimopražský, může se obrátit na poradenská centra v regionech. Na webu najde ke stažení i brožury, kde je velice podrobně vysvětleno jakým způsobem má student postupovat, jaké jsou možnosti finanční pomoci a další informace.

Získat Fulbrightovo stipendium je jednou z možností jak studovat ve Spojených státech, ale existují i další. Poradíte kam se mají studenti obrátit v případě, že jim Fulbrightovo stipendium nebude vyhovovat?

Jakub Tesař: Doporučil bych se obrátit přímo na školu, o kterou mají zájem, případně na více škol. Pokud na té škole neuspějí, případně budou potřebovat nějakou dodatečnou pomoc, mohou zkusit například nadaci Vize 97 nebo Hlávkovu nadaci pro trvalé granty, případně v naší knihovně najdou katalog nadací, které se nezaměřují přímo na české studenty, ale na zahraniční studenty ve Spojených státech obecně. V podstatě se dá říci, že pokud se student s dostatečným předstihem věnuje studiu možností, je pravděpodobné, že finanční pomoc nalezne. Ve většině případů je třeba počítat s tím, že ta finanční pomoc nepokryje veškeré náklady a že ho to přeci jen něco bude stát.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu