Kde skládat mezinárodně uznávané zkoušky z angličtiny?

9. únor 2002
Dobrá rada

Prometric Testing Centrum v Táboritské ulici na pražském Žižkově je jediným místem v České republice, kde se dá složit mezinárodní jazyková zkouška TOEFL. Hodí se především pro studenty, kteří chtějí odjet studovat do Spojených států. Potřebovat by je však mohli i zaměstnantci amerických firem, které u nás působí. Testovací centrum je přidružené k Fulbrightově komisi. Andrea Říhová se zeptala Jakuba Tesaře ze vzdělávacího střediska Fulbrightovy komise, na čem je zkouška TOEFL založena.

Jakub Tesař: TOEFL je jazyková zkouška, která měří znalosti angličtiny. Nedělá se způsobem složil nebo nesložil. Výsledkem je počet bodů a záleží na škole, případně na zaměstnavateli, kolik bodů vyžaduje. TOEFL je standartizovaná zkouška, skládá se pouze na počítači, ale díky tomu, že byla převedena na počítač, tak se dělá velice často. Termíny jsou každé úterý a čtvrtek a každou druhou sobotu v měsíci.

Jakým způsobem je možné se na zkoušku přihlásit?

Jakub Tesař: Na zkoušku se bohužel nedá přihlásit v testovacím centru, uchazeč musí kontaktovat registrační centrum pro Evropu, které je v Holandsku, a to telefonem, faxem, nebo poštou. Telefonem nebo faxem pouze v případě, že má platební kartu, kterou je možno platit do zahraničí. Registračnímu centru zadá číslo karty a oni si strhnou částku za test, což je 110 dolarů. Pokud tuto kartu nemá, tak se lze registrovat poštou, platí se pomocí bankovního šeku a přihláška se zasílá.

Jakou úroveň znalostí by měl uchazeč mít, když jde na zkoušku, aby mohl u zkoušky uspět s dostatečným počtem bodů, aby mohl studovat ve Spojených státech?

Jakub Tesař: Zkouška měří dlouhodobě získané znalosti angličtiny. Uchazeči, kteří už pobývali ve Spojených státech, nebo mají živou jazykovou zkušenost, jsou na tom lépe, protože zkouška je zaměřena převážně komunikačně a je zaměřena na americkou angličtinu. Mimo to se skládá z několik částí, jako je poslech, gramatika, psaná část, porozumění čtenému textu. Víme, že kdo má živou zkušenost s jazykem, je na tom o něco lépe.

Vedle TOEFLu, který je požadován, když člověk jede studovat do Spojených států, je také oblíbeným testem G-Mat. Ten by měl zajímat hlavně které uchazeče?

G-Mat a další zkoušky jsou zkoušky akademického charakteru, které testují předpoklady studenta k dalšímu studiu. Je to zkouška, která se vyžaduje pro studenty, kteří se chystají studovat manažerské vzdělávací programy na školách, které to nabízí nejen ve spojených státech ale i například v České republice.

Dají se u nás získat nějaké učebnice kompaktní disky, kde by si mohl zájemce testy vyzkoušet?

Jakub Tesař: U TOEFLu by mělo být možné tyto učebnice ve velkých knihkupectvích sehnat. U speciálních zkoušek je to obtížnější, ale existuje možnost vypůjčit si přípravné materiály v poradenském centru Fulbrightovy komise. U nás je také možné si tyto testy nanečisto vyzkoušet.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu