Kde leží Veserkareho pyramida?

21. září 2010

Na druhého faraóna šesté dynastie historie na dlouho zapomněla. Nyní italští vědci vytipovali místo, kde by se měla nacházet jeho hrobka.

Faraón Veserkare nastoupil na egyptský trůn před 4 300 roky. Dlouho se z vlády netěšil. Po necelých dvou letech zemřel. Můžeme předpokládat, že mu na onen svět dopomohl jeho nástupce Pepi I. Ten pak systematicky ničil vše, co by mohlo Veserkareho připomínat. Bezmála se mu tak podařilo vymazat druhého faraóna 6. dynastie z historie. Zmínku o Veserkarem najdeme jen v několika málo dokumentech, např. v Turínském královském papyru.


A důvod téhle nenávisti? Historici podezírají Veserkareho, že si k moci pomohl královraždou faraóna Tetiho. V této situaci měl na trůn usednout Tetiho syn Pepi I. Jenže moci nad Egyptem se zmocnil Veserkare - uchvátitel trůnu.


Pro tuto téměř detektivkovou historickou zápletku svědčí řada faktů. Faraón Teti skonal násilnou smrtí. Jeho syn Pepi I. využil každé příležitosti k tomu, aby zdůraznil, že on je skutečně právoplatným vládcem Egypta. A pak je tu Pepiho nepřehlédnutelná nenávist k Veserkaremu. Ta šla doslova a do písmene až za hrob.

Jenže kde leží Veserkareho hrob? Italský archeoastronom Giulio Magli z Milánské polytechniky je přesvědčen, že místo Veskareho hrobky našel. Své argumenty shrnul do studie zveřejněné v časopise Mediterranean Archaeology and Archaeometry.

Co napovídají měření




Magli došel po letitém bádání k závěru, že hrobky faraónů nejsou v Sakkáře rozmístěny náhodně, ale vytvářejí zcela pravidelnou síť. Faraóni některých dynastií řadili své hrobky a pyramidy v diagonálách běžících ze severovýchodu na jihozápad. Faraóni 6. dynastie budovali své hrobky a pyramidy v liniích se severo-jižní orientací. V této sítí je jedno zdánlivě volné místo. Slavné stupňovité pyramidě faraóna Džoséra chybí soused.

Sakkarské pyramidy ze severovýchodu, 1858


Je s podivem, že někteří pozdější faraóni 6. dynastie nezbudovali svou hrobku právě tady. Například faraón Pepi II. si nechal stavět pyramidu celkem nelogicky dále na jihovýchodě Sakkary, kde se stavitelé museli vypořádat s mnohem náročnějšími podmínkami. Magli je přesvědčen, že místo vedle Džosérovy pyramidy ve skutečnosti volné nebylo, protože tam už stála hrobka zavrženého uchvatitele trůnu Veserkareho.

Maglimu dává zapravdu i egyptolog Vassil Dobrev z Francouzského archeologického ústavu v Káhiře, který v Maglim vytipované lokalitě provádí archeologický výzkum a narazil zde na hrobky vysokých kněží z období 6. dynastie.

„Tito kněží byli pohřbeni na tomto místě, aby sloužili mrtvému králi. Zatím jsme nenarazili na Veserkareho jméno, protože nápisy hovoří jen o „Králi, našem Bohu“. Tenkrát nebylo třeba krále jmenovat, protože všichni samozřejmě věděli, o jakého krále jde,“ říká Dobrev.
Magli je nakloněn myšlence, že Veserkare nebyl pohřben do pyramidy, ale spíše do podzemní hrobky.


„Jsem si jistý, že se Veserkareho hrob najde právě tady, na jihu Sakkary. Další vykopávky tuhle letitou záhadu zcela jistě vyřeší,“ tvrdí Magli.

Zvukovou podobu tohoto článku si můžete poslechnout v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 9.4.2010 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.