Kde je pochován Freddie Mercury? Ani u příležitosti jeho nedožitých pětasedmdesátých narozenin to nevíme jistě...

Legendární zpěvák skupiny Queen Freddie Mercury, vlastním jménem Farrokh Bulsara, by se dožil pětasedmdesáti let. Sice zemřel už v roce 1991, jeho život a především hudbu si dodnes připomínají fanoušci na celém světě. Hity zpěváka s nenapodobitelným hlasem s rozsahem přes tři oktávy nezestárly ani po desetiletích. Narodil se na Zanzibaru, většinu svého života ale prožil v Londýně.

Freddie Mercury stojí před davem na londýnském stadionu ve Wembley.

Většina fanoušků Freddieho Mercuryho míří do jižního Kensingtonu, před sídlo Garden Lodge, které bylo posledním zpěvákovým obydlím a kde také na podzim roku 1991 zemřel. Ulici Logan Place tvoří většinou patrové luxusní domy. V jednom místě se ale blok domů rozšiřuje a je zde prostor pro zahradu a dům v ní.

Utajené soukromí

Byť Mercury byl rozený showman, své soukromí si střežil. Svědčí o tom i výška zdi, která odděluje dům od ulice. Za zdí je zahrada v japonském stylu. Freddie miloval japonské umění a kulturu a svého posledního partnera Jima přesvědčil, aby zahradu s jezírky vlastnoručně a sám vybudoval,“ popisuje Patrik, fanoušek skupiny Queen, který do Jižního Kensingtonu čas od času provází turisty.

Dům rockového zpěváka není možné z ulice prakticky ani zahlédnout. Brání v tom dvoumetrová cihlová zeď, na které je vztyčena ještě další metrová dřevěná zábrana.

„Dům Garden lodge koupil Mercury v roce 1985 a žil zde až do své smrti. Dům navrhl architekt Ernest William Marschall v roce 1908 ve stylu neoklasicismu. Ve dvou patrech je osm ložnic plus samostatná garsonka. Když Freddie dům koupil, odehrávaly se tam divoké večírky. Jak se ale jeho zdravotní stav zhoršoval, stále více a více času zde trávil v soukromí,“ dodává Patrick.

Nekompromisní branka

Ještě před pár lety býval dům Garden lodge doslova poutním místem pro Mercuryho fanoušky. Ti zaplňovali zdi vzkazy, psaníčky a květiny. Dnes je ale na brance nekompromisní nápis: malovat po zdech je trestné, objekt je střežen kamerou. Několik kamer také kolemjdoucí bedlivě sleduje.

Otázka je nasnadě: komu dnes dům patří a kdo na prestižní adrese bydlí? Sídlo Garden Lodge od roku 1991 obývá někdejší snoubenka Mary Austinová.

Mercury si před smrtí dělal starosti o budoucnost Marry a jejích dvou dětí. Staršímu z nich, Richardovi, šel dokonce za kmotra a tak svůj dům, který tolik miloval, Marry a její rodině odkázal. Když Freddie zemřel, jeho tělesné pozůstatky byly spáleny. Popel byl uložen na neznámém místě a Marry slíbila, že nikdy neřekne kde,“ vypráví Patrick.

Záhada s hrobem Farrokha Bulsary

Protože Mercury patřil po rodičích ke starobylému náboženství zvaném zoroastriánství nebo, chcete-li, pársismus, nemá hrob.

Před osmi lety Mercuryho fanoušek na rozptylové loučce hřibotova Kensal Green v západním Londýně objevil bronzovou cedulku s nápisem s láskou vzpomínáme na Farrokh Bulsaru. Věnování bylo podepsáno jen iniciálou M. Britská média psala, že právě toto by mohlo být místo posledního zpěvákova odpočinku.

Mercuryho trust spekulace nekomentoval a cedulka zakrátko zmizela.

autoři: Jaromír Marek , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související