Kde je nejstarší kostel Nového světa?

21. září 2010

Ruiny katolického kostela z roku 1498 hledají američtí a kanadští vědci na New Foundlandu. Pokud uspějí, najdou nejstarší křesťanský kostel, jaký kdy stál na americké pevnině.

Čtyřicet let bádala britská historička Alwyn Ruddocková v archivech a do tajů života mořeplavce Johna Cabota pronikla jako nikdo před ní. Když v prosinci 2005 zemřela, zanechala v poslední vůli striktní požadavek "spálit, rozřezat nebo jinak zničit" všechen materiál ze svých výzkumů. Nikdo netuší, co ji k tomu vedlo. Jen díky nezměrnému úsilí a notné dávce štěstí se historikovi Evanu Jonesovi podařilo znovu odhalit část toho, co v důsledku naplnění poslední vůle Alwyn Ruddockové shořelo nebo to spolkla skartovačka. Jde o jednu z nejvýznamnějších kapitol z historie objevování Ameriky.

John Cabot se narodil jako Giovanni Caboto v Itálii. Nejspíš to bylo někdy kolem roku 1455 a snad byl jeho rodištěm Janov. S jistotou víme, že žil v Benátkách, podnikal dlouhé plavby a živil se obchodem. V roce 1490 prchá Caboto před věřiteli do Španělska, kde hledá sponzory pro nové výpravy. Plánuje průzkumnou transatlantickou plavbu a je přesvědčen, že nakonec dorazí do pohádkově bohaté Asie. Má smůlu. S podobným projektem jej jen o málo předběhl jiný Janovan - Kryštof Kolumbus.

Když se Kolumbus v roce 1492 vrátil z Ameriky a byl vítán jako objevitel západní cesty do Asie, patřil Caboto k těm, kdo tvrdili, že Asie musí ležet mnohem dále na západ a že Kolumbus cestu do Japonska a Číny nenašel. Nabízel se, že Kolumbův omyl napraví. Nejprve jej odmítl španělský dvůr a vzápětí neuspěl v Portugalsku. Přesídlil proto do Anglie, poangličtil si jméno na John Cabot a získal si přízeň anglického krále Jindřicha VII. Ten vydal Cabotovi v roce 1496 královský patent na hledání západní mořské cesty do Asie. Cabot pak podnikl několik výprav na území dnešních Spojených států a Kanady. Někteří badatelé zastávají názor, že pokud bychom docenili Cabotovy zásluhy, neměla by se Amerika jmenovat po Amerigovi Vespuccim, ale měla by nést jméno Cabotia.

Dopis Jindřicha VII. ke Cabotově cestě

Ruddocková zřejmě narazila na dopis Jindřicha VII., v kterém král píše o dosud neznámé Cabotově cestě. Ten teď našel i Jones a usoudil z něj, že součástí výpravy z roku 1498 byla i katolická mise vedená italským mnichem Giovannim Antoniem de Carbonariis. Ruddocková byla přesvědčena, že Carbonariis nechal na New Foundlandu postavit kostel v místě, které dnes nese jméno Carbonear. Předpokládala, že název vznikl zkomolením mnichova příjmení. Jones a jeho kolega Peter Pope věří, že znají místo dávno zaniklého kostela. Ležel prý na západním břehu newfoundlandské zátoky Conception poblíž Carbonearu. Všechna povolení i peníze pro vykopávky už jsou pohromadě. Čeká se jen na příští léto, aby mohly výzkumné práce začít.

"Je to opravdu riskantní podnik," přiznává Pope. "Ale čím víc pátráme, tím víc jsme přesvědčení, že jsme na správné stopě."

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 11.9.2009 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.