Každý spisovatel by měl za život vydat jen jednu knihu, myslí si Ivo Šmoldas

11. březen 2019

Moderátor Ivo Šmoldas se věnoval celé řadě povolání. Byl básníkem, nakladatelským redaktorem, publicistou, scenáristou nebo překladatelem. O všech profesích ale hovoří jako o minulých.

„Každý spisovatel by měl za život vydat pouze jednu knihu, aby nedělal nepořádek v dějinách literatury a neobtěžoval studentstvo. Člověk by si měl vybrat, co ze sebe vypustí,“ říká jako autor i bývalý vydavatel.

Básník, nakladatelský redaktor, kulturní publicista, scenárista, moderátor a překladatel Ivo Šmoldas pracoval po absolutoriu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v nakladatelství Český spisovatel jako nakladatelský redaktor a manažer. Poté krátce působil v nakladatelství Columbus, později spoluzaložil soukromé vydavatelství Apsida. V současné době pracuje jako umělec na volné noze, věnuje se především moderování na Dvojce Českého rozhlasu, kde má pořad Lenoška.

Profesionalita vs. chvíle bez nápadu

Vtip a inteligence jsou podle Šmoldase dobrými předpoklady nejen pro práci moderátora. „Kdyby ale skutečně byly a kdybych v tom měl jakousi jistotu, že člověk přijde k mikrofonu, před kameru nebo na jeviště a může se spolehnout, že v hlavě vždycky nějak zajiskří a něco mu z huby vypadne! Ale tu nikdy nemám,“ říká skromně a pokračuje vzpomínkou na chvíli, kdy se mu nápadu nedostávalo:

„Ano, to se mně už stalo. Ale také jsem tou dobou nasákl profesionalitou. A věděl jsem, že když nepřišla myšlenka, musí se vyvalit jakási slovní řidina a že to možná nikdo nepozná.“

Jsem neustále v úžasu, že i když nemám k ničemu z toho, co dělám, předpoklady, tak je mi to dopřáno dělat.
Ivo Šmoldas

Hradu se vyhýbám

Bývalý glosátor také vysvětluje, kam a proč se ve svém povolání posunul. „Dnes už se glosátorství skoro nevěnuji. Ale byla doba, kdy jsem na jednom nejmenovaném rádiu glosoval každodenně. Je to úmorná práce, protože když to děláte takhle dlouhou dobu, zjistíte, že se témata a modelové situace pořád opakují. Že to je vlastně neustále totéž a pouze se trochu mění aktéři. Jen celý slovník se vyvíjí, jsou lépe oblečení a častěji se myjí.“

Když o věcech čtete a něco zjišťujete, těžko s vámi potom někdo manipuluje, říká Barbora Hrzánová

Herečka Barbora Hrzánová

Herečka Barbora Hrzánová exceluje především na divadelním jevišti a mnohých lidí se dotkla svou přímostí a civilním projevem. „Když připustím tezi, že mám otevřenou hlavu, je to rozhodně velký prostor ke svobodě,“ říká.

V glosách a komentářích se úmyslně vyhýbal tématu Hradu. „Snažil jsem se ho podvědomě odstavovat. Za dobu své práce jsem už věděl, že kdykoli přišla glosátorská nouze, vždycky to byla ta poslední záchrana a člověk mohl vzhlédnout k Pražskému hradu a tam se vždycky něco našlo. Ale dělám to velice nerad, protože myslím, že právě o to jim jde. Je možné si všimnout, že kdykoli utichnou řeči o dění v oněch budovách, tu se zjeví sám velký šéf, nebo některý z jeho nohsledů, a pronesou nějakou nehoráznost.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pondělním hostem. Ivo Šmoldas mimo jiné vysvětlí, z jakého důvodu je skeptický k některým ze svých dovedností.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související