Každý by prchal ve svém nejlepším oblečení a autě, pokud ho má. Jako Ukrajinci, říká Líčka z Charity

17. duben 2022

Ve veřejném prostoru se začínají ozývat hlasy, podle kterých není třeba Ukrajincům prchajícím z války potřeba pomáhat. Jako kdyby Ukrajinci nesplňovali představu ideálního uprchlíka. „Ale my, kdybychom byli v podobné situaci, museli se ze dne na den sbalit, tak si taky vezmeme to nejlepší, co máme. Pokud můžete jet autem, pojedete autem. Pokud máte nejlepší šaty, vezmete si ty, nepojedete v potrhaném tričku. To je logické,“ namítá Jakub Líčka, generální sekretář Charity ČR.

Podle něj je jisté, že podobné negativní ohlasy na pomoc válečným uprchlíkům se budou objevovat i dál. „Nemyslím si, že to bude většinový postoj. Myslím, že to bude pár procent lidí, kteří tohle budou skutečně podporovat a šířit tyto zkreslené, nepravdivé, nebo jen částečně pravdivé informace,“ soudí Líčka a dodává: 

„A samozřejmě když někam přijde 300 tisíc lidí, tak nebudou všichni jen dobrosrdeční.“ Přesto ale naprostá většina lidí pomoc potřebuje, zdůrazňuje.

Když sem přijde 300 tisíc lidí, tak to nebudou jen ti hodní.
Jakub Líčka

Pavel Černý, teolog, pedagog a kazatel Církve bratrské, chválí první reakci české společnosti, která se zapojila do pomoci Ukrajincům. „Jsem velmi potěšen, že ten první náraz společnost zvládla skvěle. Sbírky byly překvapivě vysoké, vybralo se mnoho financí, šatstva, potravin a dalších potřebných věcí.“

Čtěte také

„Ale uvědomuji se, že jak válka trvá déle a déle, uprchlíci budou ještě přicházet, byť v menší míře, tak ta pozornost půjde přece jen dolů a zcela jistě se objeví i negativní případy,“ míní Černý a pokračuje: 

„Toho se trochu obávám. Protože někteří Ukrajinci tady mohou něco způsobit. Dojde ke konfliktu a tady jsou lidé, kteří se budou toho snažit zneužít, rozmáznout to v médiích. Anebo už třeba říkají, že když někteří Ukrajinci přijeli poměrně luxusními auty, že se na ně skládáme a oni jsou dobře situovaní.“

Jak válka trvá déle a déle, uprchlíci budou ještě přicházet, byť v menší míře, tak ta pozornost půjde přece jen dolů.
Pavel Černý

Před válkou ale utíkají různí lidé, zdůrazňuje Černý: ti, kteří měli dobré zázemí, ale také ti, kteří třeba přišli o všechen svůj majetek.

I s takto negativními reakcemi už se setkali pracovníci Charity, přiznává Líčka: „Charita je zvyklá pomáhat, dělá to dlouhodobě a je to její poslání. Snažíme se být maximálně profesionální a nápomocní, jak jen můžeme. A snažíme se nepodléhat těmto vlivům, které ale na nás samozřejmě také doléhají.“

Jak pasuje do velikonočního poselství současná válka? Jak farnosti prožívají Velikonoce, když se ujaly uprchlíků? Poslechněte si celou debatu Vertikály, moderuje ji Eva Hůlková.

autoři: Eva Hůlková , kac
Spustit audio

Související