Každý člověk potřebuje respekt. U Čechů se setkáváme s nepochopením a rasismem, tvrdí Gailová z neziskovky Romodrom

24. květen 2023

„Pokud se člověk zná s romskou komunitou, rychle ví, co ten který člověk potřebuje. Ale to, co potřebuje každý, je respekt. Musím to říct, protože se setkáváme s nepochopením a rasismem. I když pokud jde o naši neziskovou organizaci Romodrom, pomáhá nám hodně lidí a na úrovni státu je to v pořádku. Ale ne u obyčejných lidí, kteří nemají přístup k informacím,“ popisuje svou práci Marie Gailová, zakladatelka neziskovky.

Romodrom znamená přeneseně romská cesta. Poskytují právní servis, pomoc při hledání zaměstnání a bydlení. Podílejí se i na umisťování dětí do škol a školek.

Čtěte také

„Pro předškolní vzdělávání dětí máme tři místa, jedno je ve Středočeském kraji. Samozřejmě, že všechny naše služby jsou zadarmo. Protože to je gros naší organizace. Ty lidi totiž nemají peníze na to, aby si zaplatili právníka. Nemají na to, aby dali děcka do školky. Tudíž veškeré naše služby platí stát nebo sponzoři a klienti to dostávají zadarmo,“ popisuje.

A dodává: „Já nerada někomu něco dávám zadarmo. Předpokládáme, že náš klient ale také bude naše podmínky dodržovat – a musí to také podepsat. Například, že bude docházet a spolupracovat se sociálními pracovníky tak, aby se někam posunul. A za to dostane dítě od dvou let do předškolky a může si hledat práci.“

Čtěte také

„Když je dítě v předškolce, naučí se barvičky, kreslit a pak třeba i to, že se ráno musí vstávat, což je velice důležité, aby se děti naučily dodržovat režim,“ dodává.

Životní cesta Marie Gailové vedla z pražských Nuslí přes Berlín až na různá velvyslanectví, kde zajišťovala recepce. Pak se ale kvůli společenské situaci rozhodla vydat do terénu pomáhat, jak říká, „svým lidem“.

„Když jsem viděla, jak skini napadají naše děti přímo u nich doma, řekla jsem si, že pro ně můžu něco udělat i já. Taky tehdy zemřel tatínek, a abych měla směrem k němu čisté svědomí, rozhodla jsem se, že budu dělat něco pro naše lidi.“

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory, ptá se Markéta Vozková.

autoři: Markéta Vozková , lup
Spustit audio

Související