Kauza Katargate je mnohem širší. Chování europoslanců bylo nápadné a zvláštní, tvrdí europoslanec Kolaja

14. prosinec 2022

Evropský parlament zbavil funkce místopředsedkyně Evu Kailiovou, která je spolu s ostatními zadrženými obviněná ze zločinného spolčení, korupce či praní špinavých peněz v kauze Katargate. „Ten skandál je mnohem větší a zasahuje do velké míry politickou skupinu socialistů a demokratů,“ uvádí europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja z české Pirátské strany.

„Vypadá to na velmi organizovanou skupinu kolem bývalého poslance Panzeriho, který po skončení svého mandátu v roce 2019 založil organizaci, která měla podle dostupných informací propojovat zájmy třetích zemí a Evropského parlamentu,“ vysvětluje.

Čtěte také

Kolaja připomíná, že Kailiová i další europoslanci ze stejné frakce byli v minulosti kritizováni za svou velmi mírnou rétoriku vůči Kataru, který naopak vyzdvihovali pro pokroky v oblasti ochrany lidských práv. „Bylo to velmi nápadné a zvláštní,“ podotýká.

Evropský parlament by se podle něj měl z aféry poučit a reformovat pravidla tak, aby podobným skandálům předcházel, například rozšířením existujícího registru lobbistů a schůzek europoslanců, aby zahrnoval například setkání s diplomaty.

Kolaja připouští, že europoslanci bývají zváni na pobyty v luxusních hotelech, což není vyloženě v rozporu s pravidly. „Piráti by rádi viděli rozšíření tohoto pravidla, aby k těmto pobytům placeným z třetích zemí nedocházelo, protože každý poslanec má svůj rozpočet na služební cesty. Vytváří to potom prostor pro korupci,“ zdůrazňuje.

Ti, kdo upozorní na něco nekalého, například chování vojáků ve válce, by neměli být hnáni před soud, kde jim hrozí vězení do konce života.
Marcel Kolaja

Naproti tomu to, že poslance oslovují lobbisté, je podle Kolaji v pořádku: „Když vytváříme legislativu, která ovlivňuje podniky, tak má smysl, že se na nás firmy obracejí. Pak už je na každém poslanci, aby si jejich argumenty vyhodnotil. Ale důležité je, aby existoval záznam o tom, že takové schůzky probíhají. Říká se tomu legislative footprint a pro Piráty je velmi důležité, aby tato stopa existovala.“

Milost pro Assange

Pirátští europoslanci v otevřeném dopise žádají amerického prezidenta Joea Bidena, aby omilostnil zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. „Jsme přesvědčeni, že ti, kdo upozorní na něco nekalého, například chování vojáků ve válce, by neměli být hnáni před soud, kde jim hrozí vězení do konce života,“ tvrdí Kolaja.

Čtěte také

Odmítá přitom, že by iniciativa byla výsledkem lobbingu Assangeovy manželky. „To je mimo realitu, ten případ je skutečně velmi starý. Jsou tam velké pochybnosti ohledně toho, jakým způsobem by se mohl u soudu bránit. Čelí obvinění ze špionáže podle speciálního zákona, který velmi limituje možnosti obrany u soudu,“ dodává.

„Občas se stává, že i když je podle zákonů něco nelegální, tak je to, co ten člověk udělal, morálně správné. V takovém případě je naprosto ospravedlnitelné dát tomu člověkovi milost,“ soudí europoslanec.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související