Kauza Čapí hnízdo: Imoba dobrovolně vrátila spornou padesátimilionovou dotaci

29. červen 2018 13:26

Společnost Imoba vrátila padesátimilionovou dotaci na Čapí hnízdo. Oznámil to středočeský dotační úřad. Firma patří do koncernu Agrofert, kterou dřív vlastnil premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Kvůli údajnému zneužití dotace ho s dalšími lidmi vyšetřují policisté. Dobrovolné vrácení dotace potvrdil ředitel dotačního úřadu Kamil Munia.

"Část dotace bude vrácena do státního rozpočtu (ve výši 46,2 milionu korun) a zbývající část bude vrácena na účet Středočeského kraje," potvrdil Českému rozhlasu ředitel dotačního úřadu Kamil Munia.   

Kauza Čapí hnízdo

Kvůli podezření z pokusu o dotační podvod v kauze Čapí hnízdo je stíháno sedm lidí. Je mezi nimi premiér Babiš i jeho manželka Monika Babišová, švagr Martin Herodes a Babišovy dvě dospělé děti. Babiš obvinění z podvodu opakovaně odmítá.

Policie původně stíhala 11 lidí. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a další tři z nich ale uspěli se stížností proti stíhání.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert.

V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele.

V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba.

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio