Kateřina Šafaříková: Řecko nemá zájem na tom být masivním uprchlickým táborem

3. březen 2016

Předseda Evropské rady, tedy evropských summitů, Donald Tusk dnes bude jednat o uprchlické krizi v Řecku a Turecku. Jaké mohou být výsledky jednání?

Situaci komentovala ve vysílání Českého rozhlasu Plus Kateřina Šafaříková z časopisu Respekt.

Donalda Tuska nejprve čeká jednání v Řecku, kam většina migrantů připlouvá. Každý den do země přichází více než 3 000 lidí, a proto by ho měly země Evropské unie podle Tuska podpořit. Kateřina Šafaříková si nemyslí, že Řecko nápor běženců bez celoevropské koordinace zvládne.

Čtěte také

„Aby byla dodržována ta schengenská, respektive dublinská pravidla, tak by se vlastně z Řecka, konkrétně toho pevninského, nikoliv ostrovů, měl stát jeden masivní uprchlický tábor, kde si budou velmi důsledně jednotlivce prověřovat, kontrolovat, a bude s nimi nakládáno podle toho, jak by mělo,“ říká Šafaříková. Tedy tak, že buď budou vzati pod mezinárodní ochranu, nebo vráceni zpět do první bezpečné země.

Podle ní Řecko v případě zesílení uprchlické vlny nebude schopno zvládnout situaci po technické stránce, navíc nemá zájem na tom, aby se ze země stal uprchlický tábor – nemá proto zájem ani na důsledném dodržování pravidel.

Čtěte také

Další zastávkou Donalda Tuska bude Ankara. „Problém je, že my vlastně nevíme, co skutečně Turecko chce a tudíž nevíme, jaké máme jako Evropa vyjednávací páky na Turecko,“ říká Kateřina Šafaříková. Proto ani nepředpokládá, že by jednání Donalda Tuska v Řecku a Turecku přineslo nějaký návrh konkrétního řešení uprchlické krize.

Záznam celého rozhovoru si poslechněte z audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: bur , jpr
Spustit audio