Kateřina Šafaříková: EU stojí jednoznačně za Českou republikou. I když má nálepku potížisty

13. květen 2021

Evropská unie další ruské diplomaty kvůli kauze Vrbětice z členských zemí nevyhostí. Nechce zvyšovat napětí ve vztazích s Moskvou. Podle šéfa unijní diplomacie však nadále jednoznačně stojí za Českem. Jak bude vypadat další společná politika vůči Rusku? A proč má Česko v rámci sedmadvacítky nálepku potížisty. Zajímají vás témama podcastu Jak to vidí...? Dejte pořadu svůj hlas v anketě Podcast roku. 

Pondělní jednání ministrů zahraničí skutečně potvrdilo, že EU stojí za Českou republikou. V úterý se navíc konala schůzka státních tajemníků, na které se připravoval blížící se summit EU. Jedním z klíčových témat má být právě vztah EU k Rusku, přibližuje aktuální situaci na evropské scéně zpravodajka Kateřina Šafaříková.

Na této přípravné schůzce zazněla podle novinářky velmi ostrá slova jak ze strany zástupců Evropské komise, Evropské rady, tak i ze strany zástupců jednotlivých států na podporu České republiky a vůči Ruské federaci. Dokonce tam padlo, že další kroky by měly být přichystány.

Konec vyhošťování?

Premiér Andrej Babiš navrhoval členským zemím, aby solidárně vypověděly alespoň jednoho ruského diplomata, což některé skutečně učinily. Většina členských států je s ČR solidární. Kauzu Vrbětice berou v kontextu celkového agresivního chování Ruska vůči EU. Další diplomaty však zřejmě vyhošťovat nebudou.

Čtěte také

Důvodem je snaha udržet situaci a zabránit nové válce mezi Ruskem a Ukrajinou. Západní Evropa tedy nyní spíše hledá způsob, jak adekvátně reagovat. A situaci minimálně nezhoršovat.

Má tedy EU jasno v tom, jak vůči Ruské federaci postupovat? Jasno nemá. EU novou politiku hledá, mimo jiné i kvůli tomu, že zahraniční politika je v drtivé většině stále v rukou národních vlád. Najít průsečík mezi 27 vládami je tedy velmi obtížné.

Potížisté a koš zmatků

Razantní kroky se ale neočekávají. Nejenom proto, že každá země má s Ruskem jiné zájmy, ale také proto, že Česká republika dlouhodobě navenek nemluví jedním hlasem.

Platilo, že jsme bývali takový ,most rozumu‘ mezi Západem a Visegrádskou čtyřkou. To teď opadlo. Máme nálepku potížistů, jakkoli to slovo nemám ráda. Jednak kvůli nekončícím kauzám českého premiéra a také proto, že naše politika je pro EU nesrozumitelná.

Podle novinářky státy EU nerozumí tomu, co po našich partnerech vlastně chceme. Zejména v oblasti zahraniční politiky jednotlivé instituce a jednotliví ústavní činitelé nemluví jednotně. A to dohromady dává Bruselu koš zmatků. EU si pak zákonitě řekne, proč bychom pospíchali s tak razantním diplomatickým krokem, jakým bezesporu vyhoštění diplomatů je, když sám žadatel nemluví jedním hlasem a není si jistý, co vlastně vůbec chce, uzavírá Kateřina Šafaříková.

Další témata rozhovoru: pozice Visegrádské čtyřky v Evropské unii; léto s covidovým pasem; patentová ochrana vakcín; úmrtí sériového vraha Michela Fournireta.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.