Kateřina Perknerová: Vládní komunikační důchodová prohra

23. únor 2023

Politolog Jacques Rupnik výstižně říká, že ani kvůli válce na Ukrajině se nezruší domácí politický život. „Bohužel žádnou pauzu udělat nelze,“ konstatuje a přidává poznatek z francouzské scény: „Vysvětlujte lidem, pro něž je hlavní problém věková hranice odchodu do důchodu, že v Evropě jde o válku a mír, o přežití svobodné Ukrajiny.“

A tak byť televizní kamery míří na amerického prezidenta Joea Bidena tu v Kyjevě, tu ve Varšavě, domácí obyvatelstvo je pohlceno debatou o penzijním valorizačním mechanismu.

Čtěte také

Kromě daní a ceny piva snad není pro českou vládnoucí garnituru citlivější tematika než důchody. V tuzemsku sice nehrozí milionové stávky jako ve Francii, ale tam se chodí do ulic pořád, takže podobné srovnání není namístě. Penze ovšem mají potenciál k revoltě i v Česku. Důvod je jednouchý. Senioři jsou poctiví účastníci všech typů voleb. Pro některé strany doslova nezbytným elektorátem, o něž opírají svoje zisky.

Platí to speciálně pro hnutí ANO a kdysi ČSSD a KSČM. Avšak není strana, snad kromě Pirátů, která by hlasy starších občanů mohla opomíjet. Jakkoli neplatí primitivní rovnice, že kdo penzistům přidá víc, má jejich podporu zajištěnou, finanční stránku věci musejí mít na mysli všichni partajní lídři.

68 let pro odchod do důchodu

Čtěte také

O to víc je nepochopitelné, jak s touto tezí naložili ministr financí z ODS a lidovecký ministr práce a sociálních věcí. Poslanci ANO či SPD jsou na značkách a vypouštějí do prostoru řeči o okrádání důchodců, špinavé hře, pekelných obstrukcích a ústavní stížnosti.

Pětikoalice fatálně zaspala. Nyní to předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová řeší vyhlášením stavu legislativní nouze, neboť vláda musí svůj kvapík dotančit do 21. března, aby červnovou valorizaci mohla provést na základě nových parametrů a ušetřit bezmála 20 miliard. „Vůbec nemáte naplněné podmínky pro tuto krádež za bílého dne,“ rozčilovala se šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

V projevu v dolní komoře připomněla, že ministr Zbyněk Stanjura věděl už na podzim, co se stane v lednu. Respektive nestane. Totiž že inflace neklesne pod pět procent a tím vznikne povinnost mimořádné letní valorizace. „Do rozpočtu jste na ni nedali ani korunu. Varovala jsem před tím. Upozornila vás na to Národní rozpočtová rada. Přesto jste zvedli ruku pro tento píárový nepoctivý rozpočet,“ hřímala od pultíku.

Čtěte také

Vláda měla dost podkladů, aby veřejnost a především seniory připravila na to, že nedostanou očekávaných 1770 korun navíc, ale jen 760. Starší lidé jsou trpěliví a umějí se uskromnit. Není důvod s nimi nemluvit na rovinu. A přesvědčovat je pomocí argumentů o nutnosti snižovat obří státní dluh, jenž budou muset zaplatit jejich děti a vnuci.

Poněkud arogantní a sebejistá vládní většina se ale soustředila na prezidentské volby a Ukrajinu. Nic nevysvětlovala, nevarovala, nežádala. Teď chce všechno válcovat silou. A opozici nabíjí ke zteči. Paradoxně také přivádí do úzkých budoucího prezidenta Petra Pavla.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Opoziční lídři ho zajisté zahrnou do věrtelu své kritiky, neboť zákon ponese i jeho podpis. Na pondělní tiskové konferenci se sice kroutil a odkazoval na schůzku s vicepremiérem Marianem Jurečkou, avšak to byly jen mimikry. Těžko si lze představit, že by u novely, pro vládu tak důležité, použil veto.

Bude to pro něj nepříjemný start do prezidentské kariéry. Může za to „poděkovat“ neprozíravé vládě. Ta snad složí reparát aspoň při představování komplexní důchodové reformy. Zatím se scvrkává na jediné číslo: 68 let pro odchod do důchodu. Kolik lidí ví, že se to bude týkat až dnešních čtyřiatřicátníků a mladších ročníků? Další vládní komunikační prohra.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.