Kateřina Perknerová: Vězeňské a kontrolní téma pro prezidenta

27. duben 2023

Petr Pavel je aktivní hlava státu. V posledních dnech navštívil Brusel, kde pobesedoval se šéfem NATO Jensem Stoltenbergem, předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou i českými diplomaty. V dohledné době vycestuje za svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

V pondělí se sešel s odborářským bossem Josefem Středulou, který mu sdělil, že daňové změny musejí být spravedlivé, tedy takové, aby nedopadly hlavně na lidi, kteří mají hluboko do kapsy. Zástupce prezidentské kanceláře se bude účastnit jednání tripartity.

Čtěte také

Suma sumárum, Petr Pavel dělá, co slíbil. Je vidět na správných místech a chová se jako podle učebnice. Otázka je, zda je to v parlamentním systému právě prezident, který by měl zasahovat do ryze vládní agendy, jakou jsou daně nebo konstrukce důchodů. Což neznamená, že nemá mít názor. Ten mít musí, protože podpis zákonů je jeho pravomoc. Na Pavlovo zdůvodnění voliči oprávněně čekají. Není to však part, podle něhož by měl hrát svoje sólo.

Existují oblasti, jimž by se ovšem věnovat mohl. Systematicky a soustředěně. „Za přeplněné věznice může hlavně Miloš Zeman, protože nevyhlásil amnestii,“ uvedl s jemnou mírou nadsázky předseda Soudcovské unie Libor Vávra na mimořádně zajímavém semináři ve Sněmovně.

Prioritní agenda

Čtěte také

Obecná milost je výlučnou prezidentskou kompetencí. Avšak může být amnestie zacílená na recidivisty řešením pro trestní politiku státu? Ani omylem. Třeba i proto, že snížení dolní sazby u bagatelních činů a jejich přesun do přestupkového portfolia by mohly vyvolat bouři mezi starosty.

Když se nebudou do trestnic zavírat notoričtí zlodějíčci, sice bude méně lidí za mřížemi, ale krádeže nezmizí. Jak poznamenala vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, většina recidivistů v těžké ekonomické situaci se o sebe na svobodě prostě neumí postarat. Vyspělý svět jde v trestání provinilců úplně jiným směrem než Česká republika.

Pracuje s nimi ve věznicích, které připomínají běžné ubytovny, nikoliv lágry s kójemi. Cílem není odsouzence utvrdit v tom, že jsou nenapravitelní a jinam než za katr nepatří, nýbrž snažit se je vrátit do normálního života.

Čtěte také

K tomu musejí být k dispozici nejen proškolení a nepřetížení dozorci, ale především experti v sociální oblasti, psychologové, pracovníci mediační a probační služby. Zkrátka všichni, jichž se v Česku dramaticky nedostává. Je to jedno z témat, kterých by se Petr Pavel mohl ujmout.

Tím dalším je materie Nejvyššího kontrolního úřadu. Jeho šéfa jmenuje prezident, takže má jakousi odpovědnost za to, co z této instituce vypadává. A většinou jde o mimořádně cenné zprávy, byť se v nich léta opakuje dokola totéž: stát nehospodaří dobře, rozhazuje, neprověřuje veřejné výdaje, šikanuje občany, poskytuje zbytečné dotace, nedigitalizuje účelně.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Co vzkaz, to velký úkol. Petr Pavel by mohl vytvořit celý seznam. A zvát si jednotlivé odpovědné ministry, aby vady formulované šéfem NKÚ Miloslavem Kalou do určitého data odstranili.

Pokud by to byla jeho prioritní agenda, těžko by Kalovy výtky zůstávaly ladem. Nikdo by zároveň Pavlovi nemohl předhazovat, že na tomto poli straní vládě nebo opozici. Jde o výsostný zájem občanů České republiky, protože čím hloupěji bude stát nakládat s jejich daněmi, tím hůř se jim bude dařit.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.