Kateřina Perknerová: Válka mění důrazy i v prezidentské agendě

22. prosinec 2022

Ve vánočních přáních letos kromě zdraví, lásky a pohody nechybí ani slovo mír, jež už jsme dlouho nevyslovovali. Ať už proto, že bylo za minulého režimu zprofanované, a tím i bezobsažné, nebo z báječného důvodu, že za posledních 33 let pro nás bylo samozřejmostí. Po únorové agresi Ruska na Ukrajinu už není.

Válka se propsala do našich životů přítomností ukrajinských uprchlíků, energetickou drahotou, změnou prioritních témat, identifikací jednoznačného nepřítele i kvapným doháněním vyzbrojování nejen tuzemské armády.

Čtěte také

V takové situaci prožijeme vánoční svátky a vstoupíme do nového roku, jehož začátek bude definován prezidentskou volbou. A válka, v níž podle Miloše Zemana nikoliv de iure, ale de facto je i Česká republika, bude zároveň měnit důrazy v agendě jeho následovníka.

Dá se předpokládat, že mezinárodní otázky a s nimi související energetická krize budou dominovat příštím dvanácti měsícům. Prezident se jako vrchní velitel ozbrojených sil a spolutvůrce zahraniční politiky státu bude daleko víc zapojovat do dění na evropské scéně. Unijní lídři, především francouzský prezident Emmanuel Macron, budou muset řešit další pomoc Ukrajině, rekonstrukční plány, ale také mírová jednání.

Zkušenosti v zahraniční politice

České předsednictví v Radě Evropské unie pod vedením Petra Fialy bylo velmi aktivní a snažilo se o dohody na poli energie i finančních injekcí pro Kyjev.

Čtěte také

Byla by škoda netěžit z dobrého dojmu, který česká diplomacie zanechala. Je pravděpodobné, že to bude i cíl nástupce Miloše Zemana. Bez zátěže podlézání Putinovi v kauzách Nikulin, novičok či Vrbětice se může příští hlava státu s čistým štítem pustit do různých misí.

Každý z favoritů by to ovšem pojal jinak. Andrej Babiš by byl hyperaktivní a snažil se premiérovi uzmout co nejvíc pravomocí. Jezdil by na všechny summity, kde by mohl zastupovat republiku jako její nejvyšší představitel. Iniciativně by se scházel se svými protějšky, s nimiž má dobré osobní vztahy z vládní éry.

A zřejmě by pokračoval ve svém blízkém přátelství s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Suma sumárum by jeho aktivity mohly být pro Petra Fialu a Jana Lipavského značnou komplikací. Zkrotit furiantského a ambiciózního prezidenta, který vidí ve Fialovi hlavu polistopadového politického kartelu, by byl tvrdý oříšek.

Čtěte také

V tomto ohledu by vítaným partnerem pro ministerského předsedu byl Petr Pavel. Mezinárodní pole je mu stejně vlastní jako to válečné. Věděl by přesně, kde je jeho místo a premiérovi by byl nápomocen. Generál Pavel má také velmi dobré vazby na americké představitele, takže i tady by mohl rozvíjet výhodnou spolupráci. Pochopitelně při změně ve Strakově akademii, kam by se za tři roky mohl opět vrátit Andrej Babiš, by to zase asi začalo drhnout.

Největší otazník visí nad Danuší Nerudovou, která nemá v zahraniční politice žádné zkušenosti. Velmi by záleželo na personálním obsazení jejího zahraničněpolitického odboru a také ambicích. Pokud by je v daném směru zkrotila, přenechala veškerou iniciativu vládě a soustředila se na domácí scénu, bylo by to ku prospěchu věci. Její případné zbrklé a přehnaně aktivní zásahy do mezinárodní agendy by republiku mohly poškodit.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Ze zmíněné perspektivy by byl ideálním prezidentem zkušený diplomat a bývalý spolupracovník Václava Havla senátor Pavel Fischer. Všechny průzkumy přitom napovídají, že ten na vítězství nemá sebemenší šanci. Budoucí prezident či prezidentka by ho však mohli přizvat do svého poradního týmu. Prozíravá hlava státu by to udělala.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.