Kateřina Perknerová: Přichází nová vláda – důvěra, odvaha a naivita

23. prosinec 2021

Střídání stráží na ministerstvech se neslo v duchu korektnosti a odpovědného předání svěřených funkcí. Nešlo ale kdesi v pozadí nevysledovat potutelné úsměšky se vzkazem: „Teď ukažte, jak to budete dělat lépe, racionálněji a ve prospěch všeho lidu.“ Ti odcházející vědí, zač je toho loket.

Andrej Babiš (ANO) byl šéf, který všechno řídil, nikdo mu nesměl odporovat a vyžadoval plnění často protichůdných příkazů. Sázel na aktuální nálady obyvatelstva a skoro vše podřídil vítězství ve volbách. I díky tomu se stavěly dálnice a silnice, citelně rostly penze a platy učitelů či zdravotníků, snížily se daně.

Čtěte také

Politolog Ladislav Mrklas v říjnu 2017 na jeho adresu uvedl: „Může být poražen v případě, že se dramaticky zhorší ekonomická situace. Jinak ale myslím, že Babiš do svého politického angažmá vsadil tolik, že neodejde nikdy. A jestli se k tomu rozhodne sám, bude to v okamžiku, kdy média, justice i policie budou ohnuty tak, aby mu to neublížilo.“

Ukázalo se, že pravdě se přiblížil v prvním bodě. Dva roky s covidem udělaly z veřejných financí řešeto, mnoho firem a živnostníků zkrachovalo, dramaticky se zhoršila energetická situace domácností, inflace šplhá k sedmi procentům.

Kumulace těchto faktorů zvrátila v posledních předvolebních týdnech atmosféru ve společnosti a překlopila přízeň voličů na stranu uskupení Spolu. Lidé uvěřili, že pravice v čele se slušným profesorem bude řídit zemi zodpovědně, promyšleně, nehystericky a předvídatelně.

Víra v individuální vyspělost a ohleduplnost

Petr Fiala (ODS) nečekaně bravurně obhájil navržené ministerské kandidáty a zvrátil odpor Miloše Zemana. Na poslední rok prezidentského mandátu z něj elegantně učinil automat na potřebné podpisy a kladeče věnců.

Došlo to celému hradnímu osazenstvu, jak dokládá výstřelek mluvčího Jiřího Ovčáčka, který se zlil pod obraz Boží, aniž by přitom citoval žalmy. V obyvatelstvu Fiala zažehl naději, že bez teatrálních gest uplatní získaný respekt a dostojí svým premiérským úkolům.

Čtěte také

Avšak není ve vládě sám. Nejen u odborníků budí pochyby zamýšlená strategie ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zrušit povinné očkování lidí nad 60 let, pouštět žactvo na lyžařské výcviky, doporučovat umírněné silvestrovské oslavy. Zkrátka přesvědčovat, nikoliv přikazovat. Prý nejsme v totalitním státě, kde o všem rozhodoval Ústřední výbor Komunistické strany Československa.

Bohužel nejsme ani v Rakousku, Nizozemsku, Francii, Dánsku nebo Velké Británii, kde zavádějí tvrdé restrikce a někde i povinnou vakcinaci, neboť se děsí mutace omikron. Pravicová víra v individuální vyspělost a ohleduplnost každého jedince je v dané chvíli nejen naivní, nýbrž také nebezpečná.

Nelze též nezmínit udivující přešlapy ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Jeho podivný rozhovor s policejním prezidentem Janem Švejdarem připomíná amatérský divadelní výstup. Místo jasného sdělení, že Švejdar z těch a těch důvodů končí, se občané dočkali mlžení a polovičatých omluv.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Lidé nebudou nadšeni ze zprávy, že pro tři nové ministry bez portfeje se vytvoří aparát se 74 novými místy. Nemluvě o náletu Pirátů na pozice politických náměstků v resortech ovládaných koaličními partnery.

Není známo, co Andrej Babiš napsal do dopisu svému nástupci Petru Fialovi. Možná by tam mohla být věta: „Když se vám bude zdát, že jste dosáhli nebeských výšin, ujistěte se, nejste-li na hostině trpaslíků.“

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio