Kateřina Perknerová: Jak lze chápat novinky na předvolebním prezidentském kolbišti

5. květen 2022

Vláda je od toho, aby vládla. A opozice od toho, aby srozumitelně sdělila, proč to podle ní dělá špatně a předkládala návrhy na jiná řešení. To, čeho jsou občané už mnoho desítek hodin svědky ve sněmovně, je pravým opakem efektivního řízení státu. Ministři například chtějí prosadit snížení plateb za státní pojištěnce, zrušení elektronické evidence tržeb nebo zpřísnění zákona o střetu zájmů.

Mají k tomu své důvody. V prvním bodě třeba tvrdí, že čtrnáctimiliardový výpadek na účtech pojišťoven nijak neohrozí kvalitu zdravotní péče, neboť na nich pořád zůstane rezerva kolem 40 miliard. Hnutí ANO a SPD s tím nesouhlasí. Argumentují příchodem ukrajinských uprchlíků a zvyšováním výdajů.

Čtěte také

Co si z takového jednání má vzít volič, tedy kromě rozhořčení nad tím, co to jím vybraní politici předvádějí? Jenže ono to má vnitřní logiku. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek nadnesl svoji verzi parlamentních obstrukcí. Je přesvědčen, že členové ANO chtějí za každou cenu zabránit schválení novely zákona o střetu zájmů, jež by měla zákonodárcům v roli konečných vlastníků zakázat ovládání médií.

Předpis míří i na Andreje Babiše (ANO), který by tím přišel o vliv na mediální dům MAFRA, kam patří Mladá fronta DNES, Lidové noviny nebo Rádio Impuls. Jeho poslanci se prý tváří jako bojovníci za robustnější zdravotní systém, ale ve skutečnosti má zdržovací taktika sloužit jen ochraně jejich bosse. A proč by to pro něj mělo být tak zásadní? No protože na podzim chce ohlásit prezidentskou kandidaturu.

Pětikoalice váhá se svým kandidátem

Alena Schillerová (ANO) sice prohlásila, že šéf ještě opravdu není rozhodnutý, zda do toho půjde, avšak všichni ostatní jsou si téměř jistí, že ano. Aktivity typu billboardové kampaně Za Babiše bylo líp nebo karavanových výjezdů do obcí a měst by jinak nedávaly smysl.

Čtěte také

Bývalý premiér ví, že mnoha lidem začíná být ouvej a vláda si s tím neví úplně rady. Nejasnosti kolem pětitisícového přídavku na dítě to jen potvrzují. Kabinetu trvalo tři dny, než ústy svého ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) opravil tvrzení vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL), že se to bude týkat domácností s čistým ročním příjmem do milionu korun. To by totiž byl ukázkový plošný bonus. Teď už víme, že půjde o hrubý příjem, neboť se počítá s dvojnásobkem průměrné měsíční mzdy ve výši 83 tisíc.

Situace ve státě je zkrátka napjatá. Inflace, vysoké ceny energií, bydlení a potravin, uprchlická vlna, válka na dosah. Na řeči o utahování opasků je zvědavý málokdo. Lidé požadují řešení a možná už brzy nebudou slyšet na slova, že Babišova vláda nezřízeně rozhazovala a zadlužovala tím budoucí generace. Možná i proto byly sdělovací prostředky plné Josefa Středuly, kterého ke kandidatuře na Hrad vyzval prezident Miloš Zeman. A palec nahoru mu dal i Miroslav Kalousek (TOP 09).

Čtěte také

Pro oba Středulova podpora znamená jediné: oslabení Andreje Babiše, který by určitě také vsadil na nespokojenost obyvatelstva. Kalousek by na Pražském hradě viděl raději autentického levičáka než Babiše, jehož nemůže z mnoha důvodů ani cítit. A Zeman řekl na rovinu, že ho Babiš zklamal, protože v době jeho zdravotního kolapsu nebyl dost empatický. Asi do toho zahrnul i jeho ochotu odvolat kancléře Vratislava Mynáře. Kdo sáhne na Zemanovy parťáky, octne se v definitivní nemilosti. Což ovšem navozuje znepokojivou otázku, co Josef Středula v tomto směru končícímu prezidentovi slíbil?

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Úterní ohlášená kandidatura bývalého protestantského faráře a teologa Iva Mareše, jenž si klade za cíl zastavit propad České republiky do chudoby, jen potvrzuje, že právě toto téma bude v prezidentské kampani stěžejní.

O to víc zaráží, že pětikoalice stále váhá se svým kandidátem. Lépe řečeno, že nikoho nemá. Přirozený aspirant Petr Fiala (ODS) jím být nechce a nikdo jiný se široko daleko nerýsuje. Tato liknavost může vládu přijít ještě draho. Ač se to nezdá, lidový vůdce na Pražském hradě jí může hodně zatopit.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.