Kateřina Konečná ke střetu zájmů Andreje Babiše: Musíme počkat na rozhodnutí Evropské komise

Zpráva BIS za rok 2017 varuje před vlivem Ruska a Číny na našem území. Jak by měla vláda a policie na zprávu reagovat? A bude Česko vracet peníze Bruselu kvůli střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO)? Europoslankyně za KSČM Kateřiny Konečné se ptala Marie Bastlová.

Evropští právníci hrozí, že Česko bude muset vracet miliardy Bruselu kvůli Andreji Babišovi, který je podle jejich neoficiální analýzy ve střetu zájmů. Mají pravdu? Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná říká, že je nutné počkat na rozhodnutí Evropské komise.

Čtěte takéNic se vracet nebude, říká premiér Babiš. Přečtěte si vládní dokument k možnému střetu zájmů

Konečná si není jistá, jak to je s Andrejem Babišem ohledně nových evropských pravidel o střetu zájmů. Zprávu četla a je podle ní nutné ji nebrat na lehkou váhu, protože si ji nechal zpracovat sám sekretariát.

„Tady to nefunguje tak, že si úředníci mohou nechat zpracovat tři právní analýzy a pak si vybrat, která z nich se hodí. Tady je to opravdu tak, že na analýzu právníků se dává velký důraz. Pokud na ni důraz nedáte, tak si musíte zdůvodnit proč.“

Varování BIS

Jak vnímá europoslankyně zprávu BIS, která varovala před sílícím vlivem Ruska a Číny na našem území? „Když jsem o tom mluvila s kolegy, kteří jsou za to zodpovědní a evidentně četli i druhou část zprávy, tak oni sami tvrdí, že oproti roku 2016 nedošlo k ničemu dramatickému. To znamená, že ta zpráva je v podstatě velmi podobná tomu, co jsme tady už měli.“

Závěry, že jsme pod vlivem sovětské školy a výuky, mi přijdou jako něco, co bych ve zprávě BIS nečekala. Myslím si, že tam ani nepatří.
Kateřina Konečná

Bezpečnostní informační služba ve zprávě píše, že pokračoval ruský extenzivní přístup k využívání nedeklarovaných zpravodajských důstojníků, využívajících diplomatického krytí. To je věc, na kterou zpravodajská služba upozorňuje opakovaně už několik let.

Hrozí česku vracení peněz? A jak by měla vláda reagovat na zprávu BIS, která varuje před sílícím vlivem Ruska a Číny na našem území? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Marie Bastlová , kpk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.