Katar nemůže pořádat fotbalové MS v roce 2022 v létě, hledá se jiný termín

8. leden 2014

Fotbalový šampionát v roce 2022 v Kataru se neuskuteční v letních měsících. Generální sekretář FIFA Jerome Valcke řekl francouzskému Inter Radiu, že bude mistrovství světa v termínu mezi 15. listopadem a 15. lednem. Bylo by to poprvé v historii, kdy by se nehrálo v létě.

Hlavním důvodem jsou vysoké teploty, které by se v původně plánované době šampionátu, tedy v červnu a červenci, měly pohybovat mezi 35 a 45 stupni Celsia. Od listopadu do ledna je v Kataru kolem 25 °C.

Volba Kataru byla od začátku sporná a napadaná, tento stát má rozlohu jako Středočeský kraj a jeho kandidatura v roce 2010 byla tehdy komisí posouzena jako nejrizikovější z těch, které se dostaly mezi finálová místa.

Přesto Katar šampionát v roce 2022 dostal a šéf FIFA Blatter za to byl velmi kritizovaný. Krátce po volbě přijel do Prahy na osmdesátiny Josefa Masopusta a tam musel volbu obhajovat.

„Každý rok se někde ve světě koná velká konference o změnách klimatu. A my nevíme, jak se klima bude měnit. Podívejte, teď jsme uprostřed zimy a včera i dnes bylo jarní počasí. Nikdo z nás neví, co bude. Buďte trpěliví, já nemám řešení,“ trochu uhýbal šéf FIFA.

Po rozhodnutí o přeložení MS se dá očekávat vlna nevole fotbalových klubů, protože toto netradiční řešení nabourá sezonu a bude stát spoustu peněz. Například v Anglii pokračuje sezona a bouřit se budou i zimní sporty, protože těm by fotbal sebral hodně pozornosti. To dokazují i slova slalomáře Filipa Trejbala. „Fotbalu a hokeje je už tolik, že míchat to do této části roku, by to zimním sportům neprospělo,“ dodává český lyžař.

autor: jam
Spustit audio