Katakomby ve Vallettě

22. září 2010

Při výstavbě podzemních garáží v maltské metropoli se podařilo objevit systém chodeb vybudovaný maltézskými rytíři.

Malá sklepní místnost pod náměstím sv. Jiří v maltském hlavním městě Valletta skrývala vstup do podzemí. Když dělníci prorazili při přípravných stavebních pracích kamennou zeď, otevřel se jim vstup do chodby se stěnami a stropem vystavěným z kamenných kvádrů. Chodba je součástí rozsáhlého systému.

Z centrálního podzemního koridoru vybíhají do stran další chodby. Průchod hlavní chodbou je zablokován závalem, takže není jasné, kam vede. Nelze vyloučit, že byla napojena na budovu paláce velmistra maltézských rytířů. Dnes v tomto paláci sídlí maltský parlament spolu s kanceláří prezidenta.

Pátrání v archivech vyšlo naprázdno. Historici nikde nenarazili na jedinou zmínku o chodbách pod náměstím sv. Jiří. Vedoucí archeologického týmu Claude Borg je přesvědčen, že chodby vybudovali maltézští rytíři a sloužily jako kanalizace nebo odvodňovací systém. Autorství stavby prozrazuje řada zednářských značek nalezených na zdech katakomb. Odklízení suti ze zavalených chodeb stále pokračuje a je možné, že vědci budou ještě své představy o účelu stavby korigovat.

Projekt podzemních garáží pod náměstím dozná zřejmě zásadních změn. Obyvatelé Valletty toho však nelitují. Představitelé města plánují, že aspoň část chodeb zpřístupní veřejnosti a maltská metropole tak nabídne turistům i místním milovníkům historie další pamětihodnost.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 6. 3. 2009 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka