Káťa Kabanová poprvé z Římské opery - až k vám domů

7. březen 2022

Janáčkovu Káťu Kabanovou pod taktovku Davida Robertsona vysíláme v pravidelném operním čase v neděli 13.3.2022 v 16:00 a pak bude k dispozici on-line.

Teatro dell’Opera di Roma uvedlo poprvé ve své historii operu Leoše Janáčka Káťa Kabanová. Premiéra se konala 18. ledna tohoto roku na scéně Teatro Costanzi a byla mimořádnou událostí. Součástí uvedení opery byla výstava velkoformátových portrétních fotografií Leoše Janáčka, kterou připravili Moravské zemské muzeum a Turistické informační centrum Brno  ve spolupráci s Českým centrem Řím. Inscenace je dílem režiséra Richarda Jonese a jednalo se o koprodukční spolupráci římského divadla s Royal Opera House Covent Garden v Londýně, kde se premiéra odehrála v roce 2019 a získala cenu Laurence Oliviera jako nejlepší operní produkce roku.

Corinne Winters jako Káťa

Leoš Janáček je jedním z největších hudebních dramatiků minulého století. Žánr opery byl jeho osobnostnímu založení blízký, měl odvahu při volbě námětů, neomylný byl jeho odhad pro jevištní účinnost scén a především byl naprosto osobitý, zcela nenapodobitelný v invenci a ve svém hudebním vyjadřování. Káťa Kabanová, v pořadí šestá z celkem devíti Janáčkových oper, je dílem skladatelova  vrcholného tvůrčího období, kdy už  měl za sebou i v oblasti opery cenné kompoziční zkušenosti a významné úspěchy. Když začal počátkem roku 1919 hledat vhodný námět na další operu, zaujalo ho Ostrovského drama Bouře, které bylo v té době v Brně uváděno v činoherní inscenaci. Námět jej nepochybně oslovil i proto, že sám absolvoval v roce 1896 cestu po Volze do Novgorodu.  

Děj opery se odehrává v 19.století v Kalinově - malém městě ležícím na břehu řeky Volhy. V domě vdovy po bohatém obchodníkovi Marfy Kabanové zvané Kabanicha, žije její mladý syn Tichon se svou ženou Káťou. Manželství není šťastné, Tichon je slaboch, zcela podřízený vůli své despotické matky, Káťa je čistou, citlivou bytostí. Šikana ze strany tchyně a citové strádání jsou zřejmým podnětem k jejímu milostnému vzplanutí k mladému kupci Borisovi. Zužovaná poměry v pokryteckém maloměstském prostředí, přiznává Káťa veřejně svůj poměr s Borisem a v zoufalství končí svůj život ve vlnách Volhy.

Janáčkova kompoziční práce na opeře probíhala velice rychle a svědčí o autorově zaujetí, s jakým se nově vznikajícímu dílu věnoval – vzniklo za necelý rok, datum dokončení posledního dějství je 24. prosince 1920. Zájem pražského Národního divadla o uvedení opery byl projevován s určitou liknavostí, proto využil Janáček nabídky na její první inscenování v Brně. Premiéra Káti Kabanové se konala 23. listopadu 1921 v brněnském Městském divadle a měla mimořádný úspěch.

V Římské opeře nastudoval Káťu Kabanovou dirigent David Robertson, představiteli hlavních rolí byli sopranistka Corinne Winters (Káťa Kabanová), Julian Hubbard (Tichon), Charles Workman (Boris) a Susan Bickley (Kabanicha).

13.3. v 16:00 na D-dur a pak on-line.

autor: Dagmar Henžlíková
Spustit audio

Více z pořadu