Karla Šlechtová (ANO): Proti nálezu NKÚ bojovat nebudu, souhlasím s ním

19. duben 2016

Nejvyšší kontrolní úřad uvedl, že Národní elektronický nástroj pro zadávání veřejných zakázek nepřinesl plánovanou úsporu pro rozpočet.

„Nález kontrolního úřadu – nebudu proti němu bojovat, protože z větší míry s ním opravdu souhlasím. Sama jsem s tímto projektem z úvodu, když jsem nastoupila do funkce, měla velké problémy. Česká republika je seznámena s tím, že jsem tento systém pustila do provozu až o osm měsíců později,“ říká Karla Šlechtová k rozhodnutí Nejvyššího kontrolního úřadu.

Podle Šlechtové je Národní elektronický nástroj funkční a jsou v něm celkově zakázky asi za 7 miliard korun. Neměl by být nástroj povinný, aby splnil vládní cíl úspory až 50 miliard?

„On to splní. Nebude to ale hned,“ odpovídá Šlechtová a uvádí, že Národní elektronický nástroj bude povinný v roce 2018.

Zákon o zadávání veřejných zakázek

„Celý rok upozorňuji všechny na to, co nám hrozí,“ říká v souvislosti s pokutami a sankcemi, které hrozí České republice.

„Může se stát, že nám Evropská komise – ne že nám odebere dotace, ale že nám zastaví proplácení souhrnných žádostí. To, co už tam dostane v tu chvíli. Nejde o to, že by nám sebrala dotace, ale pozastaví nám proplácení plateb, než ten zákon bude v účinnosti,“ říká Šlechtová.

Zákon schválen není. Hrozí tedy České republice žaloba ze strany Evropské komise? „Nebudu spekulovat o termínu – ani o tom, jestli nám Evropská komise pošle právě tu žalobu na Českou republiku za měsíc nebo za dva – ale zde je otázka účinnosti toho zákona, protože sněmovní verze a i souhlas s ministerstvem pro místní rozvoj je, aby tento zákon byl účinný 3 měsíce ode dne vyhlášení ve sbírce zákonů. Senát vrátil tento zákon a tady musím poděkovat senátorům," říká Šlechtová s tím, že to považuje za úspěch, protože Senát vrátil zákon pouze se změnou účinnosti a ne kvůli věcným problémům.

Limit pro vícepráce

„Vícepráce nejdou bez řádného odůvodnění,“ říká Šlechtová k diskuzi na téma, kolik procent lze z veřejné zakázky vyčlenit. K výtce Petra Gazdíka, která zazněla v Interview Plus, že firmy budou reagovat tak, že se začnou přetlačovat a cenu ve veřejné zakázce podstřelí, aby ji vyhráli a pak, zvláště pokud půjde o dotační fondy z EU, budou starosty vydírat vícepracemi.

„Ministerstva tady nejsou od toho, aby psala zákony, které v podstatě mají eliminovat to, co se činí jakýmsi způsobem v zákoně, který je psán i pro poctivce, kteří to myslí dobře. Náš zákon je napsán pro poctivé zadavatele.“

Poslechněte si celý záznam rozhovoru s Karlou Šlechtovou v pořadu Interview Plus.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio