Karikaturista Miroslav Kemel: Sám sebe někdy pobavím kresbou. Ale častější je hořké pousmání

3. leden 2022

Písničkář a karikaturista Miroslav Kemel souhlasí s tvrzením, že čeští politici kazí satiru. „Politici jsou schopní dělat věci, které by nikdo nevymyslel, a jsou ve svých důsledcích opravdu vtipné a legrační. Ale když kreslím, je to spíš hořké pousmání. A někdy i sám sebe svojí kresbou pobavím.“

Sám sebe pobaví leda nějakým nadčasovým vtipem, u kterých spíš odpočívá. „To, když kreslím třeba do magazínu. Taky mám velkou radost z barevných kreseb a moc rád kreslím zvířátka. U nich odpočívám,“ přiznává v pořadu Hovory.

Čtěte také

Miroslav Kemel je karikaturista, ale také písničkář. Dokonce má na Facebooku hned dva účty, přičemž Mirek je hudebník, kterému nedávno vyšlo album Vlčí stopy, a Miroslav autor dnes už více než dvanácti tisíc vtipů a karikatur.

Týdně přitom musí vymyslet sedm veselých obrázků. „Denně vychází deník. A pak je tam v sobotu a neděli příloha magazínu. Plus třeba pro Reportéra kreslím jednou měsíčně a ještě k tomu nějaké další objednávky, ale to už není tak významné,“ popisuje.

Mít dva roky hlavním tématem covid, tak je z toho člověk už docela unavený.
Miroslav Kemel

„Většinou je to tak, že z kreslení mám pořád radost, protože mne to stále baví. Poslední dobou, což ale nesouvisí jen s politickou situací, ale spíš s tím, co se tady děje – mít dva roky hlavním tématem covid, tak je z toho člověk už docela unavený. Ale mám to tak před Vánocemi vlastně vždy – je to takový zvláštní stav duše, při kterém se cítím unaven,“ přiznává Kemel.

Kresbě se věnuje už třicet let, písničkám vlastně taky, ale první byla satira.

Čtěte také

„Každý den mám pocit, že se v tom už víc vyznám a orientuji. Dokážu už poznat, jestli je to téma úplně nosné, nebo není. A zatímco u písničky tomu nechávám úplně volný průběh, tam ,nemusím‘, takže čekám, jestli mě co shora ťukne, jestli něco přijde. Písničku totiž mohu dělat ve chvíli, kdy mám určité rozpoložení mysli – a taky dost času a klid. Zatímco kresbu musím nakreslit téměř denně,“ popisuje rozdíl mezi svou tvorbou.

Někdy je schopen nový text i melodii napsat během chvilky. „Pak si hraji s textem, a to klidně měsíc dva. Předělávám to a vracím se. Ale kresba, ta musí být hotova hned – a je fakt těžké najít tu polohu. Abych ji vypointoval s co nejkratším textem – a v tom lepším případě, abych část pointy nechal na samotné čtenáře,“ dodává.

Celý rozhovor Vladimíra Kroce najdete v audiozáznamu pořadu Hovory.  

Spustit audio

Související