Karikatura proroka Mohameda je urážka. Řešil bych ji soudem a osvětou, tvrdí Raed Shaikh

Pochod v Paříži, během kterého si Francouzi i světoví státníci připomněli oběti teroristických útoků ve Francii, svedl vedle sebe křesťany, židy, muslimy, běžné Francouze i politiky. To je podle Raeda Shaikha odpověď těm, kteří tvrdí, že muslimové nemají v Evropě co dělat.

Uznává však, že muslimové žijící v Evropě jsou různí. Někteří jsou plně asimilovaní a už byste na nich ani nepoznali, že pocházejí z muslimské země. „Většina je integrovaná,“ soudí. „Jsem muslim, ale žiji v Evropě a dodržuji zákony a hodnoty, které nejsou v rozporu s islámem, mou vírou,“ vysvětluje.

Hlavní problém Francie proto vidí především v nedostatečné integraci muslimů ve společnosti. Jde o chybu francouzského státu a jeho orgánů, ale i muslimské menšiny.

„Ne každý má možnost najít si práci nebo dosáhnout kvalitního vzdělání,“ vyjmenovává člen pražské muslimské obce Raed Shaikh a v této souvislosti připomíná, za jakých podmínek přišla do Francie první generace muslimů: „Byli to dělníci, dělnická třída, která přes den pracovala a večer se vracela do svých ghett.“

Čtěte také

V Česku je podle něj jiná skladba muslimů než ve Francii. „Kvalitou, když to přeženu. A tou je vzdělání. Většina muslimů u nás jsou studenti a mladí lidé, kteří tu jsou integrovaní,“ konstatuje.

Raed Shaikh, český muslim

Obsahuje právo šaría ukamenování? Jak jsou muslimové v Česku organizovaní? A vzal by si Raed Shaikh za manželku i ženu bez vyznání? Ptala se moderátorka Helena Šulcová po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio