Kariérní řád si ministerstvo napsalo samo. Štech učitele nazval póvlem a utekl, tvrdí expert

21. červen 2017

Vláda Bohuslava Sobotky má na kontě devátou výměnu ministra. Končící šéfku resortu školství Kateřinu Valachovou nahradil její náměstek Stanislav Štech. Dosud se v úřadu věnoval zavádění nových pravidel pro inkluzi, jako jeho šéf ale žádné zásadní změny neplánuje. Je podle něj třeba dotáhnout započaté projekty, navýšit platy učitelů a zajistit, aby kariérní řád dával smysl. Dohlédnout chce i na transparentní financování sportu.

„Štech by se měl především postarat o navýšení rozpočtu školství, ale obávám se, že na to nebude mít dost sil,“ myslí si Janek Wagner, bývalý šéfredaktor serveru Česká škola. Naopak jednu za Štechových priorit, kariérní řád, považuje za podvod na učitele.

Kariérní řád zatím neprošel parlamentem a podle Wagnera by měl být zamítnut. Pozměnit ho tak, aby více vyhovoval učitelům, totiž považuje za nemožné. V současnosti je prý nastaven tak, že odrazuje začínající učitele. Těch je přitom už v současnosti nedostatek a problém se bude dále zhoršovat.


Budoucí ministr školství na diskuzi s učiteli je nazval póvlem a prásknul dveřmi. Jeho způsob jednání je naprosto diskvalifikační.Janek Wagner

Ministerští kolaboranti

„Řád je také demotivující pro učitele, kteří učí už delší dobu. Postup do nejvyššího kariérního stupně totiž bude možný až v roce 2022 a bude se týkat šestnácti set učitelů, kterým přinese jen tři tisíce korun navíc,“ dodává.

Ministerstvo školství si podle Wagnera vytvořilo klaku kolaborujících organizací, se kterými nový kariérní řád projednávalo: „Ministerstvo s učiteli nekomunikovalo a jednání vedlo s asociacemi ředitelů. Například v Asociaci ředitelů základních škol jich je pouze 160 ze 4500 škol. Jsou to minoritní organizace, které neoprávněně mluví za učitele,“ zdůrazňuje.

autor: všt
Spustit audio