Karety na Kanárských ostrovech

23. září 2010

V centru Campamento Tortuga na Kanárském ostrově Fuerteventura se se o víkendu 18. - 19.11 vylíhlo 50 karet obecných, uvedl server El Mundo s odvoláním na Europa press.

Kareta obecná měří od 70 cm do 1 m. Vyskytuje se ve všech tropických a subtropických mořích a také v mořích mírného pásma. Asi před 300 let kladly samice karet vejce i do horkých písků Kanárských ostrovů. Ale lov karet pro želvovinu, noční osvětlení pláží, těžba plážového písku nebo rybolov, při kterém se omylem chytají do sítí i karety, ohrožuje tyto mořské želvy po celém světě.

Proto se odborníci z Univerzity v La Palmě a Národního parku Coto de Doňana na jihu Pyrenejského poloostrova rozhodli karety obecné na Kanárské ostrovy vrátit. Vytipovali nejvhodnější oblasti z hlediska teploty písku a mořské vody a už 10 let sem přenášejí vajíčka ze snůšek karet obecných z nedalekých Kapverdských ostrovů. O vylíhnuté želvičky se pak starají, a jen co povyrostou a nejsou tak náchylné k predaci, vypouštějí je zpět do oceánu. Doufají, že samičky se sem časem vrátí naklást svou vlastní snůšku.

Kareta obecná žije v mělkých vodách kontinentálních šelfů. Někdy vplouvá i do ústí řek. Atlantické karety jsou masožravé. Živí se mořskými živočichy od mořských hub a ústřic přes chobotnice, medúzy a kraby až po ryby. K drcení ulit je vybavena silnými čelistmi.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.